Aihe: savusauna
Lähettäjä: ja puut
Tiistaina 14.6. 2005 klo 14:04:53

Viesti:
Monellako on savusauna? Ja onko kiuas ladottu pelkistä kivistä vai onko rautoja kiukaan sisällä?

Itse olen valmistanut savusaunapuut erikseen näin alkukesästä kun tuohi vielä irti: koivu nurin, puukolla tuoheen viilto ja käsinpä turhat roippeet helposti lähteekin pois. Sitten ylivuoteiseksi kuivaus ja vot! Ei tule turhaa nokea tuohettomasta koivusta. Turhaan niitä tuohipuita savusaunassa poltaa kun tuohetonta helppo ennakkoon valmistaa.
RE: savusauna
Lähettäjä: fergu
Tiistaina 14.6. 2005 klo 14:10:54

Message:
kirkkonummelta saa ostaa "kuorittua" koivua mistä on kaikki tuohet jo valmiiks pois
RE: savusauna
Lähettäjä: woodsman
Tiistaina 14.6. 2005 klo 19:57:55

Message:
Leppä on ainoa oikea savusaunapuu !

RE: savusauna
Lähettäjä: wsavut
Keskiviikkona 15.6. 2005 klo 01:09:53

Message:
pitäähän saunassa savut olla!!!!!!!!
RE: savusauna
Lähettäjä: harrastelija
Keskiviikkona 15.6. 2005 klo 07:51:15

Message:
Itse käytän haapaa ja leppää jota on rannassa yllin kyllin ja viimeinen pari pesällistä koivua, koska tuli on kuuma ja se polttaa mahdolliset epäpuhtaudet pois kiukaasta.

Kiukaassa ei pitäisi käyttää rautaa. Omat materiaalini ovat; pohja tulenkestävät tiilet, holvi tuliuunilaastista valetut elementit, reunoilla tiiliseinät ja sisällä kiviä.

Aikaisemmin oli rautaa ja tulipesä sortui useamman kerran.
RE: savusauna
Lähettäjä: Jukka Luoto
Keskiviikkona 15.6. 2005 klo 14:47:22

Message:
Ite käyn savusaunassa, jonka "kiukaassa " oli ennen ratakiskon pätkät tulipesän päällä, ne paloi aika pian mutkalle ja hilseilivät aika pahasti noilla LEPPÄHALOILLA, jokunen vuosi sitten vaihdettiin nuo kiskot haponkestäviin pyöreisiin putkiin joiden seinämän paksuus oli jotain 5-6 mm, eivät ole notkuneet kovassakaan käytössä, suosittelen.
RE: savusauna
Lähettäjä: Cimo
Keskiviikkona 15.6. 2005 klo 14:57:25

Message:
Appiukon savusaunassa on kiukaassa kivien alla kunnan hakelämpövoimalan kattilasta vanhoja arinarautoja. Voimalakäytössä uusitaan määrävälein, mutta kotitarvekäytössä ikuisia. Ennen niitä ainakin sai ilmatteeksi, mutta nyt kun romurauta on arvossaan, voi jotain joutua pulittamaan.
RE: savusauna
Lähettäjä: Kille
Keskiviikkona 15.6. 2005 klo 15:36:18

Message:
Minulla on pesän laki holvattu tulitiilistä. Ei ole metallia eikä sorru vuosittain.
RE: savusauna
Lähettäjä: Pekka P.Pää
Torstaina 16.6. 2005 klo 07:47:18

Message:
Onko joku teistä palvannut lihoja savusaunassa? Minkälainen homma tuo mahtais olla, pitääkö olla kuoritut leppäpuut? aiheuttaako kuori pelkästään nokeentumista vai antaako se myös sivumakua lihaan? Mahtaako löytyä aihetta käsittelevää kirjaa?
RE: savusauna
Lähettäjä: mana
Torstaina 16.6. 2005 klo 08:40:17

Message:
Mitenkäs se nyt menikään...Hirvenlihoja ja pari poron ruhoa on tullut palvatuksi aikoinaan.

Lämmitin saunan kuumaksi (olisko ollut jomminkummin puolin sata astetta), heitin vettä kiukaalle ja vein lihat sisään ja annoin olla vähän aikaa. Sitten ovi auki ja annoin saunan jäähtyä. Tähän kuorenmuodostamisvaiheeseen ei paljon aikaa kulu. Luulenpa että vesihöyry esti turhan haihtumisen ja lämpö piti lopusta huolen. Kuivat löylyt saa kait rasvat juoksemaan. Tuo ns. kuoren muodostuminenhan auttaa siten, että lihasta ei tirise mehut lattialle ja lihat kuiva. Ja lihojenhan on hyvä olla hiukka rasvaisia, esim. ylivuoteinen naarashirvi on hyvä.

Varsinainen palvauslämpötila taisi olla jotain 50 - 60 astetta, mitä alhaisempi sen parempi. Kylkilihat ja muut ohkaiset kypsyivät tietysti nopeammin ja paksummat palat kesti pitkään.

Aamuyöstä kun aloittelee niin illalla on ainakin ohkaisemmat lihat jo valmiita. Paksumpien palasten kanssa ei kannata hätiköidä, ei ne matalassa lämmössä ihan heti kuiva mutta ei ihan heti kyllä sisältä kypsykään. Ei kannata suunnitella muita menoja pariin vuorokauteen.

Alkulämmityksen tein kuorettomilla koivuilla ja tulta pidin yllä kuorettomilla lepillä. Tuon puun lisäämisen kanssa sai olla varuillaan kun lämpö nousee niin helposti liian korkeaksi. Lepän kuoressahan on karsinogeenisiä aineksia joten kuori pois. Ja turhaan sitä kuorta muutenkaan siellä saunassa poltaa, kyllä puistakin savua lähtee.

Kannattaa muuten ottaa lauteet pois, kääntää ylösalaisin tai levitellä jotain suojaa niiden päälle.

Kirjallisuudesta en tiedä. Haastelin aikoinaan erinäisiä isäntiä taksia maaseudulla ajaessani ja ynnäsin saadut ohjeet kutakuinkin ylläolevaan muotoon. Variaatioitahan oli niin monta kuin oli isäntääkin.

Ja ne löylyt palvisaunassa! Ne on erilaiset ne!

Suurkiitos!
Lähettäjä: Pekka P.Pää
Torstaina 16.6. 2005 klo 17:08:16

Message:
Siinäpä tuli tärkeää tietoa jo aikalailla, joten enköhän jo alkuun pääse. Mahdollinen lisätieto otetaan myös kiitollisuudella vastaan. Lihan palvaaminen kun on hiipuvaa kansanperinnettä, niin on hyvä, että jotku ihmiset ylläpitää tietotaitoa. Oma vaari on ollut mestaripalvaaja, mutta kuolla kupsahti jo ennen syntymääni, eikä juurikaan ehtinyt siirtää osaamistaan jälkipolville.
RE: savusauna
Lähettäjä: vauhtiville
Keskiviikkona 22.6. 2005 klo 10:48:18

Message:
Minäkin lämmitän savusaunan leppäpuulla, tosin siihen joukkoon voi heittää tuohetonta koivua. sen verran kuumaksi pitää kivet lämmittää, jotta noki palaa, joskus syttyy jopa nokipalo, jonka liekit kurottuvat kiukaan päällä olevaan palolta suojaavaan levyyn, kiukaassa on erikoisen taipumatonta hakkurin hammasrautaa kaksi palkkia tulitiilellä muuratun sivuosien yli ja pohjalla on ladottu tulitiiltä samoin, muutoin kootto luonnosta ja rautakaupasta saatavista kivistä. jokainen voi tehdä omanlaisensa makoisia löylyjä muillekin majoristeille ja vahoista asioita kiinnostuneille.
RE: savusauna
Lähettäjä: Kille
Keskiviikkona 22.6. 2005 klo 11:43:07

Message:
Tuolla savusaunan lämmityspolttopuulla ei ole oikein suunnitellussa kunnolla toimivassa savukiukaassa mitään väliä muulloin, kuin hiukan sytytyksen jälkeen. Hyvin toimiva savusauna ei nokeennu juuri yhtään vaikka polttaisit puhdasta tuohta. Tuohi nokeaa vain ensimmäisen vartin aikana, kun kiuas on ihan kylmä ja kiukaan "veto" ei ole vielä kunnolla alkanut.
Rakentakaa kiukaisiinne kunnon arinat, kunnon säädettävät ilmakanavat ja suuluukku, riittävästi pesän korkeutta. Kiukaan ilmansäätö on se, jolla nokeentuminen estetään ja säätö tehdään naamalla katsomalla räppänästä tulevaa savua. Musta savu= nokea ja liian vähän ilmaa...
RE: savusauna
Lähettäjä: Kille
Keskiviikkona 22.6. 2005 klo 11:46:59

Message:
Unohtui edellisestä. Eli hyvää Juhannusta ja hyviä löylyjä kaikille sekä nokisissa että vähemmän nokisissa saunoissa. Savusaunat on lähes yhtä hieno harrastus, kuin nämä valurautamöykytkin.
RE: savusauna
Lähettäjä: Ukko-BB
Keskiviikkona 22.6. 2005 klo 14:55:51

Message:

Meille on jäänyt karjalaisten evakkojen tapa polttaa savusaunan kiukaassa kuusipuita. Kiukaan tulee olla korkeanmuotoinen etteivät liekit lyö läpi. Löylyistä tulee yllättävän hyvät ja kiuas lämpenee pintaan saakka. Taitaa kuusi palaa pidemällä liekillä kuin lehtipuut.
Leppää olen polttanut joissakin kiukaissa mutta sillä löylyt jäävät hieman vajaiksi vaikka kuinkapaljon polttaa.

Saunatyyppi jossa kuusilla lämitettävä kiuas on tulee olla korkee.
Älkää polttako saunaa juhanuksena ;))