Aihe: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: Jarkko
Keskiviikkona 06.7. 2005 klo 13:02:51

Viesti:
Onko masiNisteillä ampiasongelmia tallin ylisillä tai muualla rakennuksissa? Oman verstaani ullakolle pyrkii ampiaispesiä tulemaan muutamia joka kesä. Allergikkona en oikein uskaltaisi pesiä hävittää kesäaikaan, mutta kun ullakollakin pitäisi välillä päästä käymään. Keväällä ennen pakkaskauden päättymistä hävitin ullakolta mm. yhden jalkapallon kokoisen pesän ja muutamia pienempiä. Pari päivää sitten illalla melko myöhään liiskasin kananmunan kokoisen pesän laudanpätkällä kattotuolia vasten. Mitään ei tapahtunut. Sitten liiskasin nyrkinkokoisen pesän samalla tavalla. Parin sekunnin kuluttua alkoi kuulua kiukkuinen ampiaisen surina. Tuli äkkilähtö ullakolta. Miten noita pesiä voisi estää tulemasta? Onko olemassa vaikka jokin haju(ste), jota ampiaiset karttavat tai jokin muu keino, miten niitten pesän rakentamista voisi estää? Koko ullakkoa en voi kärpäsverkollakaan eristää, koska rakennuksen pinta-ala on 180 neliötä.

"Loppukevennykseksi" vielä pieni muistelo 25 vuoden takaa. Olin levittelemässä traktorilla ja maakauhalla laskuojan perkuumaita pellolle. Erään vedon jälkeen ihmettelin, että kummallinen musta pilvi nousi paikasta, mistä juuri olin vetänyt maata. Ampiaisia! Kauha ylös ja MF 165:n kaasu pohjaan. Hytti on muuten takaa avoin, vain yläosassa on lasi. Muutama pääsi hyttiin saakka, mutta sain hätisteltyä ne ovista ulos ilman että olisivat päässeet pistämään. Viikon kuluttua uskaltauduin kurkistamaan pesällä. Halkaisijaltaan 40-senttinen pesä oli mennyt kahtia. Muutamia ampiaisia vielä pörräsi pesän lähettyvillä.
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: Dinitrolia
Keskiviikkona 06.7. 2005 klo 13:53:38

Message:
Otat alustamassaa sisältävän spray-pullon käteen ja sujautat kunnon suihkeen joka pesän kulkuaukosta sisään. Ampiaisten rynnäkkönopeus on silloin aika radikaalisti poistettu.
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: 565
Keskiviikkona 06.7. 2005 klo 14:52:53

Message:
Tää on sitten tositarina: Isä pystyi repimään paljain käsin vaikka kuinka suuren ampiaispesän. Amppareita käveli pitkin ihoa satamäärin, mutta ne eivät pistäneet. Näin homman monet kerrat ja koko kylä sen tiesi ja pikku urakoita tuli pesien tiimoilta.

Isä oli vaitelias asian suhteen, puhuttiin sen olleen lahja eräältä kylän vanhalta velhonkonstien taitajalta. Oudolta se näytti, mutta mikä lie totuus. Liikkeet olivat hyvin rauhallisia, mutta päättäväisiä. Jättipesiä vaan möyhyksi käsissä!

Isä on jo vainaa, joten ei voi tulla apuun!
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: meilläpäin
Keskiviikkona 06.7. 2005 klo 15:35:30

Message:
on käytetty tohoa tuossa hommassa apuna. kannattaa tosin kesäkuumalla olla valppaana ettei pääse hyvä renki isännäksi.
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: woodsman
Keskiviikkona 06.7. 2005 klo 16:02:19

Message:
Kiehuva vesi tai höyry. Turvallisenpia kuin tulella leikkiminen.
565:lle: Eiköhän osasyy isäsi taitoon ollut juuri rauhallisuus. Se onkin taito kun miljoona ampiaista pörrää ympärillä !
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: Oikea Vallu
Keskiviikkona 06.7. 2005 klo 16:04:20

Message:
Raidia tai Bayconia pullo, pimeessä pesän luo, Suutin pesän suulle ja eikun pullo tyhjäksi. Hetken päästä ampiaisia putoaa ku kypsiä omenia. Varma ja turvallisin tapa.
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: eläkeläismetsuri
Keskiviikkona 06.7. 2005 klo 16:07:45

Message:
Isälläni oli tapana varata joku märkä mätäs ja hän odotti että ampiaiset ensin asettui. Tietenkin ensin piti etsiä se pesän paikka. Tuo märkä mätäs pesänpäälle ja äkkiä polkemalla pesä läjään. Ampiainen iskee vain kun se tulee suoraan pesästä. Toiminta oltava tosi nopea. Joku vuosi pesä oli terassin alla. Laitoin lasiruudun pesän kohdalle terassin lattialle. Ihme ne ei iskenyt koko kesänä ketään.Kyllä niitä lenteli ympäriinsä mutta kun ei tee äkkiliikketä pesän lähellä niin ne ei iske.
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: Dexta ja 3600
Keskiviikkona 06.7. 2005 klo 16:57:00

Message:
Minä hävitin yhden maapesän pölynimurin avulla. Letku reikään ja imu täysille. Nekin, jotka olivat ulkoilemassa, päätyivät pussiin.
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: Cooper
Keskiviikkona 06.7. 2005 klo 17:53:10

Message:
Joskus oli sellaista aika äkäistä tököttiä, kun Kärpäs-Cooper, sillä lähti melkein kuppakin.
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: piikki
Keskiviikkona 06.7. 2005 klo 18:36:44

Message:
jos pesä on helpolla paikalla näkösällä on se helppo poimia muovipussilla ja litata se pussin sisään.
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: JOO
Keskiviikkona 06.7. 2005 klo 19:42:19

Message:
Tuota pölynimuria olen minäkin käyttänyt.
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä:
Keskiviikkona 06.7. 2005 klo 20:52:32

Message:
Maassa oleva ampparin perä on hyvä polkea kopillisella ja ikkunallisella traktorilla.
On niitä joskus haulikollakin ammuttu pieniä pesiä.
Sopivan läheltä kun pöläyttää (alle5m) niin sekä pesä että ampiaiset sen sisällä hajoaa atomeiksi. Ei tosin voi käyttää rakennuksessa kumpaakaan konstia.
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: fergu
Keskiviikkona 06.7. 2005 klo 21:11:34

Message:
meitillä on ihan oma työkalu ampiaispesien poistamista varten. Kun halliin kerty paljo ampiaispesiä ja yhtäkkiä ilmeni et veli onki allerkinen ampiaisille. Sen jälkee oon poiminu pois kaikki pesät pois heti.

Työkalu on rakennettu tällä tavalla

3 metriä pitkä puukeppi jonka yläpäähän (sivusuuntaan) ruuvasin kiinni O-mallisen metallisilmukan. Kepin vastapuolella on toinen pieni metallisilmulkka.
Suuremmalle metallirinkulalle ujutetaan pieni kaupan hedelmäpussi ja sen aukon ympärille nippuside. Nippusiteen kiristävä pääty on kiinni 3-metrisessä narussa pyykkipojalla. Tämä naru on ujutettu sen pienemmän silmukan läpi (silmukkoja puolen metrin välein alas saakka).

Tämä magnifiikki masina toimii siten että nostaa sen suuremman metallirinkulan (jossa pussi ja nippuside) ampiaispesän ympärille, kiskasee narusta ni nippuside kiristää. Ampiaispesä asukkaineen jää pussin sisälle nätisti.

Tyhmältä kai tämä vaikuttaa mutta kun usein täytyy ja korkealta putsata näitä pesiä niin tämä on aika äytännöllinen.
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: jämpti nii
Keskiviikkona 06.7. 2005 klo 21:57:41

Message:
Aivan varmasti saa paukkuja nahkaansa, jos meet paljain käsin repimään pesää. Ei ihme ettei elä enää se mies. Toisille ne pistokset ei tee juuri mitään, ja jotkut voi kuolla jos saa useamman laakin. Mehiläispesiä availlaan kyllä paljain käsin, kun sen tekee rauhallisesti, eikä kolauttele kennoja mihinkään, mutta revippäs ampiaisenpesä niin näät miten käy.
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: esaH
Keskiviikkona 06.7. 2005 klo 22:05:28

Message:
Tuossa jo aikaisemmin mainittiin Raid. Tavallinen Raid-spray kärpässumute ja rauhallisesti pesän lähelle, lentoaukosta sumua sisään ja sitten vaikka purkki tyhjäksi niin että koko pesä kostuu.
Ei muutamaan vuoteen aivan lähelle ilmesty ampiaspesiä.
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: pajulainen
Keskiviikkona 06.7. 2005 klo 22:33:50

Message:
60-luvulla eräs kylän isäntä puristeli myös am-
pispesiä paljain käsin,oikein näytöksiä esitti
meille jokapaikkaan kerkiävälle kossiporukalle.
Elää vieläkin,pitänee kävästä kysymässä mikä on
salasuus-palataan kanavalle.
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: Jarkko
Keskiviikkona 06.7. 2005 klo 23:20:14

Message:
Onpas tänne tullut kaikenlaista mielenkiintoista kommenttia.

Tuo alustamassaspray kyllä vähän kuulostaa eläinrääkkäykseltä, mutta muuten varmasti toimiva konsti. =) En silti uskaltaisi mennä pesän suuaukolle minkäänlaisen sprayn kanssa. Olen alle kouluikäisenä viimeksi saanut ampiaisenpiston ja nyt mulla ei ole aavistustakaan, olisiko se vaarallinen mulle vai ei. Ehkä lähtisi henki, ehkä ei tapahtuisi mitään. Eräs entinen työkaverini sanoi, että jos yksikin ampiainen pistää häntä, hänen täytyy välittömästi lähteä terveyskeskukseen hakemaan "toinen" piikki.

Olen joskus nähnyt TV:ssä jutun mehiläispesien hoidosta. Juuri tuo rauhallisuus on se, millä pesiä voi käsitellä. Vaatteiden värinä valkoinen kiinnostaa ampiaista vähiten ja vielä pitäisi olla täysin hajutonkin. Suihkun kautta ilman dödöä pesille.

Isänikin on aikoinaan hävittänyt pesiä ulkona toholla tai polkemalla. Illalla, kun yökaste on laskeutunut, pullon kanssa pesällä ja kaasuliekki pesän suuaukosta sisään. Jos paikka on ollut sellainen, että tulen kanssa ei kannata/voi leikkiä (kerran pesä marjapensaassa, tuli olisi luultavasti tappanut pensaan), niin sitten vain haalarin kaulukset pystyyn ja polkemaan.

Kevättalvella, taisi olla jo maaliskuun loppu menossa, kun hävitin "omia" pesiäni, varmuuden vuoksi otin pesät yksi kerrallaan varovasti muovipussiin, vein ulos ja tyhjensin pussin sisällön maahan kiinnostuneille (linnuille?).

Mun 165:n koppi on vähän liian avonainen (takaseinässä ei ole kuin ikkuna "seinän" yläosassa).

Haulikon käyttö kuulostaa tehokkaalta. Sopisi tosi hyvin ulkokäyttöön. Mun vanha haulikkoni on vain niin ruosteessa, että sillä ei ole kukaan uskaltanut ampua sitten 60-luvun.

Pölynimurin käyttö myös kuulostaa ihan näppärältä.

Mutta tuo "fergun" apuväline sisätiloissa oli juuri se, millaisen olin ajatellut tehdä. Kun tarpeeksi kaukaa operoi, ehtii heittää työkalut maahan ja poistua paikalta, jos jotain menee pieleen. Olin ajatellut putkea, minkä läpi menee rautalanka kaksikerroin niin, että toiseen päähän syntyy silmukka ja toisessa päässä voisi langat olla muuten vain kiedottuna yhteen. Silmukkapäähän pussi kiinni, vaikka ilmastointiteipillä, pussi pesän ympärille, veto rautalangasta ja lanka leikkaa pesän irti samalla, kun pussin suu sulkeutuu. Pitää vain varoa, ettei innostuksessaan vedä lankaa liian syvälle putken sisään. Pussi voi revetä, jos se on ohutta muovia ja putken suu on terävä. Samoin, jos pesä on hankalasti katossa ja ei saa pesää kokonaan pussiin, pesä leikkaantuu osittain kahteen osaan ja osa ampiaisista pääsee karkuun. Sitten voi taas tulla kiiru. =)

Kävin tänään katsomassa muutama päivä sitten hävittämiäni pesiä. Viesti oli mennyt perille. Uusia ei ainakaan vielä oltu alettu rakentamaan.

Muutama vuosi sitten parvekkeeni kattoon (asun kaupungissa kerrostalon 4. kerroksessa) joku ampiainen/ampiaiset oli sisukkaampi. Viikon välein jouduin lyömään laudanpätkällä parvekkeen katosta tennispallon kokoisen pesän irti. Vasta 4. tai 5. kerralla viesti meni perille.
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: Leyland 262 mies
Keskiviikkona 06.7. 2005 klo 23:59:07

Message:
Ampiaisten lentoreitti pesälle on vain muutamia asteita leveä. Kun tarkkailee ampiaisten kulkemista voi kulkualueen ulkopuolella huoletta oleskella ja pesää ei välttämättä tarvitse rikkoa. Kerran rantasaunan polttopuu laatikon sisässä oli ampiaisilla pesä ja laatikon päällä istuskeltiin alasti, kertaakaan ne eivät ketään pistäneet. Onneton on tietenkin se joka tuollaisesta laatikosta menee puita ottamaan.
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: j tech
Keskiviikkona 06.7. 2005 klo 23:59:59

Message:
pistäkää niiden pesien nurkille malation nimistä torjunta ainetta siinä on semmote haju et ne häippäsee parissa päivässä koska sen tarkoitus on pitää hyöty mehulaiset käsitellyistä puskista kannattaa koittaa haiskahtaa vähän ilkeeltä mutta toimii
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: Jarkko
Torstaina 07.7. 2005 klo 00:13:29

Message:
Jotain tuollaista vihjettä toivoinkin, eli nyt siis ostamaan Malationia, jos pesiä alkaa ilmestyä uudelleen. Tuo on helpoin/turvallisin tapa mulle. Kiitoksia.
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: Tarhaaja-Masinisti
Torstaina 07.7. 2005 klo 01:31:12

Message:
Jos ampparit äityy oikein ongelmaksi, siis jättimäisiksi pesiksi tai menevät eristeisiin, niin tässä vähän linkkejä ensiapuun. Näiltä sivuilta voi rohkeasti kysyä.

http://www.hunaja.net/smlkoti/akm/akm.htm

http://www.hunaja.net/smlkoti/keskustelu/keskustelu.htm

http://bees.freesuperhost.com/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: -Justus-
Torstaina 07.7. 2005 klo 07:46:35

Message:
Haulikkoa on käytetty etupäässä jos on niin iso pesä ettei voi liiskata laudalla. Kun etäisyys on sopiva, pesä asukkeineen vain katoaa, eikä vahinkoja synny. Niissä paikoissa joissa ei voi ampua, seuraavasti: kumisaappaat, pilkkihaalarit moottoripyöräkypärä, kaulaliina ja ajohanskat kouraan ja käsin muussaamaan, samalla on hauska seurailla amppareita vähän pidempäänkin.
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: jukkis
Torstaina 07.7. 2005 klo 11:08:56

Message:
startti pilotti on kova sana pesien hävitykksessä sulaa koko pesä poiseivätkä rakenna uutta pesää samaan paikkaan koska eetterin haju jää rakenteisiin pitkäksi aikaa homma on vaan suoritettava iltahämärissä kun kaikki ovat lentäneet pesään
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: JP
Torstaina 07.7. 2005 klo 13:05:41

Message:
Ollaan käytetty mm. mehiläishoidossa karvasmanteli öljyä, se soveltuu myös ampiaisten karkoitukseen sitä saa apteekista sitä voisitte kokeilla.

Kyllä ampiaispesän voi tuhota paljain käsin ei siinä mitään niin ihmeellistä ole, aloittelijoille voisin suositella hanskoja joita itsekkin mieluusti käytän ihan noin varmuuden vuoksi.

Isoja pesiä hävitettäessä on syytä käyttää suojapukua koska kaikki pesät eivät välttämättä ole aina näkyvillä olevia palloja. Ampiais lajista riippuen ne tekevät erillaisia pesiä, jotkut tekevät pesänsä esim. rakennuksen eristeisiin tms. rakenteisiin joihin ei pääse käsiksi kuin rakenteita purkamalla jos millään esim. savupiippu on jo hankalampi paikka ja vaatii erityis välineitä.

Suurin pesä jonka olen hävittänyt oli toista metriä halkaisijalta sellaista on paljain käsin lähes mahdoton hävittää, jos ei nyt aivan masokisti ole :o)

Ei kun kokeilemaan vaan rohkeasti kunhan ette ole allergisia pistoksille!
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: JH78
Perjantaina 08.7. 2005 klo 21:29:49

Message:
Riippuu siitä miten herkkä on pistoille.

Tossa iltapäivällä olin ulkolaudoitusta tekemässä. Pesä oli vanhassa linnunpöntössä. Pappa vähän ensin ihmetteli, että mikä kutittaa. Purivat toisen jalan sääreen ja toiseen nilkkaan. Potki sitten pesän syrjemmälle ja jatkoi niinkuin mitään ei olisi tapahtunut.

Multa olis jäänyt varmaan homma tekemättä.
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: heh
Lauantaina 09.7. 2005 klo 12:14:01

Message:
Kyllä sinne papan housuihin tuli varmana vähän lisää "ruskeeta"
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: RUU
Lauantaina 09.7. 2005 klo 18:56:54

Message:
Tunnen kaverin joka pistää sormen alapuolelta lentoaukkoon pesään ja sitten nipistää sormin ylhäältä pesän irki. Ei käytä kintaita. Ja ampparit lähtöö kun kuppa Töölööstä. Se kantaa sen pesän yleensä johkain kauas notta eivät pääse takasin vittuilemaan.
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: j tech
Lauantaina 09.7. 2005 klo 20:33:33

Message:
se aine taisi olla muuten malasin merkkistä jos se jarkko sitä kaupasta kyselee
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: Kovis
Lauantaina 09.7. 2005 klo 21:03:47

Message:
Nii jos on ISO pesä nii tapin nokkaa pesä ja käsillä ymärlt kiin ja menoks
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: Jarkko
Lauantaina 09.7. 2005 klo 22:54:10

Message:
Googlella haeskelutuna näyttää siltä, että sekä Malation, että Malasin ovat olemassa, saattavat olla jopa yksi ja sama aine (yksi Googlelöytö viittaisi siihen), tai eri valmistajan myrkky, jossa on sama vaikuttava aine. Molempia joka tapauksessa näytetään käytettävän mm. Liljakukkojen hävittämiseen. Naisystävälläni on ollut puutarhassaan ongelmia juuri Liljakukkojen kanssa. Pitääpä muistaa kysyä, josko hän peräti tuntee tuon aineen.

Mutta kiitoksia tuosta täsmennyksestä kuitenkin. =)
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: masinisti
Sunnuntaina 10.7. 2005 klo 07:16:02

Message:
Jarkko, mikä on liljakukko?
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: Tuholainen
Sunnuntaina 10.7. 2005 klo 07:43:49

Message:
Vihulainen (koppakuoriainen) joka syö emäntien kukkaset :o)
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: masinisti
Sunnuntaina 10.7. 2005 klo 08:12:09

Message:
No, niinpä näkyi olevan! Katsoin Googlen avulla viestini jälkeen!
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: Jarkko
Sunnuntaina 10.7. 2005 klo 11:17:25

Message:
Myönnetään, että itsekin piti äsken katsoa Googlella, millainen se tarkkaan otttaen on. Tiesin vain, että jokin kukkia popsiva ötökkä se on. Siis tällainen:


RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: hehheh
Maanantaina 11.7. 2005 klo 12:56:18

Message:
rikkaruohomyrkky on kaikkein paras,pullosta katsoo missä on mehiläis varoitus ruiskuttaessa niin sellaista ainetta kun sumuttelee keväällä jo aikaisin parruille niin ei tee ampparit vuosiin pesää.
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: KM
Maanantaina 11.7. 2005 klo 14:25:41

Message:
Entä sitten linnunpesät, viime kesänä pääskynen ehti tehdä pesän rantasaunan terassille ennen kesälomiamme, ja ihan osasi tehdä pesän suoraan ulko-oven eteen, oli pitkän aikaa ongelmia sekä saunojilla että pääskysillä. Mikäs näihin auttaa "lintuystävällisesti"?
RE: Ampiasten pesien poistaminen
Lähettäjä: DB 850
Maanantaina 11.7. 2005 klo 17:27:58

Message:
haulikko.