Aihe: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: rakentelija
Torstaina 29.1. 2004 klo 20:38:23

Viesti:
Olen tässä rakennellut hydrauli halkojaa muutaman päivän. Sylinterinä on vanha
farmi rehu leikkurin sylinteri isohan se on ja vähän hidas pienellä öljyn tuotolla mutta ompahan voimaa!! mietin että mistä sais halvalla käyttö venttiilin siihen ovat uutena aika kalliita. jotain yli 200 egeä... niin ja osaisko joku sanoa että miten sais siihen sylinteriin automaattisen suunnan vaihdon että ei tarttis kun panna halkaisu päälle ja sylinteri palautus itsestään takaisin.
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: JH78
Torstaina 29.1. 2004 klo 21:31:34

Message:
Venttiilistä en osaa sanoa, saako mistään halvemmalla. Tehdastekoisissa koneissa suunnanvaihto: kiinnitetään sylinterin varteen, siis sen osan päähän joka liikkuu, rauta johon kinnitetään topparit. Venttiili kiinnitetään sellaiseen paikkaan, että topparit jotka ovat raudassa, osuvat venttiilin karaan, joka kääntää sylinterin suunnan. Helpompi olisi jos pääsisit näkemään tällaisen koneen... vähän vaikea selittää tässä. Näillä konsteilla saa sylinterin liikkumaan edestakaisin. Hyvä olisi kuitenkin jos sylinteri pysähtyisi työnsä tehtyään, eikö?
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: Savaloja
Torstaina 29.1. 2004 klo 22:07:04

Message:
Itelläkin on tuollainen tekeillä. Ajattelin toteuttaa suunnanvaihdon juuri noin kuten JH78 kertoi. Kyllä se tuntuisi paremmalta jos se tekisi vain yhden työkierron kerrallaan.

Aikaisemmin täällä oli jotain löpinää, että olisi olemassa jotain työkiertoventrtiileitä, joissa olisi sisäänrakennuna tuo automatiikka.

Tarvikeliikkeessä tuollainen 1/2 tuuman lohko maksaa 118 E.
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: r.a
Torstaina 29.1. 2004 klo 22:33:39

Message:
hydrauliliikkeistä kannattaa kysellä valmiita "halkomakoneventtiileitä".
ainakin hydrokeyn ja hiflexsin hinnastoissa sellainen näyttäisi maksavan n: 150 ovh.
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: JH78
Perjantaina 30.1. 2004 klo 09:41:21

Message:
Kävin tossa katteleen omasta koneesta pysäytyssysteeemiä. Siinä on vipu joka pääsee tuulemaan venttiilin karan eteen sylinterin paluuliikkeen aikana, eli venttiili jää keskiasentoon, kunnes vivusta nykäisee ja uusi työkierto alkaa. Topparien muotoilua ja venttiilin kiinnikkeitä kannattaa miettiä tarkkaan. On joskus käynyt että mennään toppareista yli että ryskyy (jos sylinterissä on varaa). Onneksi venttiilin kiinnikkeet antoivat periksi eikä mitään hajonnut.
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: jussi
Perjantaina 30.1. 2004 klo 09:42:47

Message:
Älkää hyvät miehet katkoko ittenne tai poikienne käsiä.... Halkaisijan pitää olla sellainen että
se toimii jos ja vain jos joku on vivussa kiini
ja vielä mielellään kaksin käsin.... Kattokaa
tehdas koneita kaikki toimii ns. kahdelaa vivulla
eli kättä ei voi jättää pöllin ja terän väliin...
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: Halkoja
Perjantaina 30.1. 2004 klo 10:13:28

Message:
Mielestäni kaikkein paras systeemi halkomakoneeseen on se, että halkaistessa venttiiliä täytyy pitää ja palautus on automaattinen. Olen nähnyt sellaisen itsetehdyn patentin, jossa venttiilin varsi käännetään palautusasentoon magneettiin kiinni ja sylinterin tullessa takaisin se työntää magneetin kauemmaksi ja sylinteri pysähtyy. Tämä nopeuttaa työtä, kun halkaisun jälkeen saa vain kääntää sylinterin palautumaan ja samalla saa ottaa uutta pölkkyä valmiiksi. Sormien väliin jäämisen riskikään ei ole tässä niin suuri kuin aivan automaattisesti edestakaisin liikkuvassa sylinterissä.
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: JH78
Perjantaina 30.1. 2004 klo 12:40:21

Message:
Kyllä turvallisuus on syytä ottaa huomioon. -96 vuosimallin Hakki koneessa vaan ei ole vielä näitä varusteita. Vivusta nostamalla saa yhden työliikkeen tehtyä ja voi myös lukita että menee koko ajan edestakaisin. Ei ole vielä sattunut mitään kun tekee töitä rauhallisesti. Pölliä pitää aina tarttua sivusta kiinni ei koskaan päistä. Jos osaa tehdä turvallisempia ratkaisuja niin kannattaa varmasti.
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: Ismo
Torstaina 05.2. 2004 klo 17:46:10

Message:
Hydrauliikan saa muuttamaan suuntaa magneettiventtiileillä jotka muuttaa virtauksen toiseen linjaan saadessaan anturilta viestin..
Anturit on helppo asentaa mihin kohtaan tahansa.Eikä hinnatkaan päätä huimaa ja käytettyjä löytyy...
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: Juha
Sunnuntaina 29.2. 2004 klo 20:02:39

Message:
No mistäs löytäis hyvän hydrauli sylinterin. Olen kanssa itse ajatellut rakentaa hydrauli halkaisijan. Maksaako muuten tommosseet sylinterit iskupituudella 1m paljon?
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: Mika T
Sunnuntaina 07.3. 2004 klo 09:30:42

Message:
Sylinteri tulisi olla mahd.paksulla männänvarrella, jolloin ainakin paluuliike on nopea.
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: jape
Sunnuntaina 07.3. 2004 klo 09:47:12

Message:
käytä differenttiaali kytkentää voimassa vähän häviää mutta nopeuslisääntyy samalla tuotolla että sillee paksu männän varsi nopeuttaa lisää
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: japa
Sunnuntaina 07.3. 2004 klo 16:08:46

Message:
oliko näin päin: differenttiaali kytkennäsä saatu nopeus hyöty +liikkeessä, on sitä pienempi, mitä paksumpi männnänvarsi? Voima tietysti vähenee paksulla männänvarrella vähemmän.
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: metsuri43
Sunnuntaina 07.3. 2004 klo 16:57:48

Message:
Moniko näki tässä jokin aika sitten ohjelman Oulun ja Helsingin yliopistosairaalan lääkärien haastattelun ,kuinka mökkiläisten kesäiset halkonteossa sattuvat erilaiset lisääntyvät kesällä.Mielestäni kannattaa koneen rakennuksessa katsoa vähän mallia jo aikaisemmin tehtyihin ratkaisuihin.Ei se kaikkein nopein ole aina se paras.Siinä touhussa toki on vielä muutakin työtä kuin se halkominen.
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: Korro
Sunnuntaina 07.3. 2004 klo 20:18:27

Message:
Mielestäni tuollainen sopivan hidas halkaisia oli paras,sekä turvallinen käyttää.
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: masa
Tiistaina 09.3. 2004 klo 14:07:55

Message:
Olen nähnyt monenlaista "Pelle Pelottoman" keksintöä, mutta mielestäni täytyy olla jokin järki mukana keksinnöissä. jos teette automaattisesti liikkuvan, ottakaa huomioon laite ei ole lapsille tarkoitettu. Olen kuullut isännän kertovan, että (poika laittoi käden väliin.)
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: VapaaJussi
Keskiviikkona 10.3. 2004 klo 20:59:23

Message:
Joo, kyllä turvallisuus ennen kaikkea! Tehdastekoiset on automatiikalla ja CE merkittyjä, Itse olen rakentanut I palkin päälle sylinterin jolla iskupituus 1200mm Vanhasta kaivinkoneesta hydrauliikkapumppu tuotto arviolta jotain 60l min.männänhlkaisija 80mm varren paksuus 40mm Turvallinen koska vipuvarressa on aina toinen käsi kiinni.Kaikki pöllit tähän mennessä mennyt halki paitsi sellaset pöllit missä paksuja oksia joka suuntaan, mut silloin moottorisahalla avitetaan.
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: jarppa
Torstaina 11.3. 2004 klo 14:26:12

Message:
Jep, laskeskelin tuossa että 60 mm sylinterillä pääsis vanhallakin rakulla (140 bar) 4:n tonnin halkaisuun ja 80 millisellä jo 7 tonniin. Häviöitä ei tässä ole huomioitu, mutta ehkä tuo painekin on vähän alakantissa. Kertokaas ne joilla on halkaisija, millä nopeudella sylinterin tulisi halkaisu tehdä, että viitsii vielä klapeja napsia ? Pienillä tuotoilla venyy halkaisuliikkeen aika jo lähemmäs 20 sekuntia, onko tuo käytännössä jo liian pitkä aika ?
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: jorna
Tiistaina 23.11. 2004 klo 23:09:32

Message:
Nopeus noin 8sek/m. Itsellä on 5kw,moott,24L pump,70mm syl ip1200mm.Käsikäyttöinen suunta vettiili ja toimii hyvin. Ei puuta mikä ei halkea.
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: Peltsi
Keskiviikkona 24.11. 2004 klo 15:24:56

Message:
Se differentiaalikytkentä on ihan kätevä kun pilkkoo pieniä puita. Siihen tarvitaan ylimääräinen venttiili jolla sen saa pois ja päälle. Eli kun sylinteri tekee +liikettä niin johdetaan öljy männänvarren puolelta männän taakse. Näin saadaan lisää nopeutta voiman kustannuksella. Voima on männänvarren pinta-alan mukaan. Paluuliikkeeseen tällä systeemillä ei voi vaikuttaa.
Jos männän ja männänvarren pinta-ala-suhde on 1:2 niin + ja -liike ovat yhtä nopeita. Ohut männänvarsi nopeuttaa vielä liikettä niinkuin japa totesi.
On mahdollista myös toteuttaa tämä ratkaisu painerajoilla niin että pikaliike on aina päällä ja kun paine kasvaa tarpeeksi niin liike muuttuu taas normaaliksi. Näin saadaan paksutkin puut halki.
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: M
Keskiviikkona 24.11. 2004 klo 21:58:53

Message:
Minulla on Piko-merkkinen valmistaja Veljekset Pirttinen, Kortesjärvi todellisuudessa lähes varmasti Eestistä. Jos pumppu tuottaa 35 l/min, niin työteho on 17 iskua minuutissa. Hydrauliikkaa on sormeiltu sen verran, että tekee työliikkeen palutuksineen yhdella käskyllä. Joka halkaisulle on annettava eri käsky. On reilut 3 sekuntia/pölli, pitää kyllä työn syrjässä kiinni. Halkaisuteho 5 tn. Tässä vain yhden tehdastekoisen tiedot esimerkiksi.
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: piko
Perjantaina 26.11. 2004 klo 11:19:38

Message:
olen myös halkonut pirttisen tekemällä pikolla puita.8 mottia tunnissa,hydrauliikkaan öljyä pouhuuttaa ford 550 kaivuri.
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: M
Perjantaina 26.11. 2004 klo 12:09:31

Message:
Täydennän viellä kustannusten osalta: maksoi 4005 mk
vapaasti tehtaalla. Hain VW caddylla, tuli vähän reilut 700 km, hyvin mahtui ja katson päässeeni palkoille. Ja selitys viittaukselle Eestiin. Näin
Tarton Maamessuilla juuri samanlaisen hydraulihalkojan, ja se oli varmuudella Eestissä tehty. Mutta mitään laatu ongelmia ei ole ollut.
Oisko nyt ikää joku 8-9 vuotta.
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: TKH
Perjantaina 26.11. 2004 klo 14:47:58

Message:
Yllättävän paljon osia tulee teollisuuteen alihankintana esim. virosta.Se on sitä paljonpuhuttua globalisaatiota...
Olis kanssa tarkoitus talven aikana tehdä itselle hydraylihalkoja,100/70 sylinteri 1180mm iskulla on jo jemmassa ja laitteeseen on tarkoitus tehdä oma hydrayliikka kaivurin pumpulla(54cm/r) ja säiliöllä (125L).Ei mene öljyt sekaisin jos lainaa sukulaiselle ja nopeuden saa riittäväksi jo 540rmin ulosotolla.
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: Juha
Perjantaina 26.11. 2004 klo 17:10:54

Message:
Kuinka saatte noista pumpuista tarpeeksi irti jo 540 kierroksella. Eks pitäis kiertää ainakin 1000. Kait siihen voi silti väliin jonkun vaihteen laittaa tai jos o hihnavetonen ni välitykset.
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: TKH
Perjantaina 26.11. 2004 klo 17:23:40

Message:
Joo,unohtui mainita että tulee välitys(ketju tai hihnat,saa nähdä) jolla pumpun kierrokset nostetaan kolminkertaiseksi jolloin tuotto olis riittävä->70-80L/min
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: JH78
Perjantaina 26.11. 2004 klo 20:54:14

Message:
Natikan pumpulla käytettäessä pidän moottorikierroksina 1200-1300. Pumpun tuotto on varmaan jossain 30 litran paikkeilla.

Se on muuten paljon terveellisempää moottorille kuin tyhjäkäynnin tuntumassa. Pysyy käyntilämpötila normaalina, öljynpaineet kunnollisina, vastaa kuormitukseen kun tiukempi puu sattuu kohdalle. Eikä kulutus paljoa nouse kun suurimman osan aikaa kuormitus on vähäinen.
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: Juha
Perjantaina 26.11. 2004 klo 21:58:44

Message:
Joo olen kans JH78 kuullut vähän samaa juttua. Kuulemma moottorit kestää kauemmin jos sitä runsasta 1000 kierrosta käyttää... Kuulemma betonimyllyn käyttö on oikeata myrkkyä traktorille.

Omaan projektiini aattelin sylinterin laittaa I-palkin päälle. Teen vehkeen omalla hydrauliikalla, kunnei kehtaa enään rasitta fergu 135 vanhusta (tietysti osasyy voi olla suuremman tuoton hakeminen). Fergu kiertää 540 kun moottorissa on noin 1300 kierrosta. Hydraulipumppu jonkun vanhan kaivurin (hihnavetonen sais olla) ja samoin sylinteri. Ostaa aattelin sen halkasuristikon ja työkiertoventtiilin.

Eli onko niitä semmosia venttiileitä, jotka tekee sen yhden työkierron aina kun on laukaistu.

Heittäkää jonkun näköstä hinta-arviota laitteesta. Arvelin sen maksavan siinä 500 euroa. Osviittana voisin mainita hakki z100 halkojan maksavan omalla hydrauliikalla 1900 euroa..
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: Juha
Perjantaina 26.11. 2004 klo 22:00:52

Message:
Nii ja jos ostaa joskus metsäperävaunun kuormaimella saapi tosta halkasijasta myös siihen oman hydrauliikan...
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: M
Perjantaina 26.11. 2004 klo 22:39:34

Message:
Tuon hydraulipumpun hankinta nyt ei luulisi kummoinen ongelma olevan. IKH:lta saa tehdas uusia
suoraan voimaottoakselin päähän kiinnitettäviä,
eivätkä olleet hinnan kiroissa, ja pienemmissäkin riittä tehot hydraulihalkaisijalle vaikka kuinka.
Otatte öljyn perän pohjapropusta pikaliittimellä, asennatte paluuputken, ja pikaliittimet työkonetta varten, niin se saa helposti poiskin, kun ei tarvitse. Ja 540 rpm/min riittää taatusti.
Ei muuta, kuin onnea yritykselle.
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: K
Lauantaina 27.11. 2004 klo 07:53:37

Message:
Eikö vanohoos hydraulisis paskaprässiis olisi kaikki valamihina ja luulis niitä löytyvän aika halavalla.
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: tutkija
Lauantaina 27.11. 2004 klo 11:46:12

Message:
Betonimyllyn käyttö Zetorilla ei ole ongelma.
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: Juha
Lauantaina 27.11. 2004 klo 19:13:24

Message:
Tolla 540 rpm ei pumppu tuota välttämättä kuin jotain 20l-30l (riippuu tietysti kierrostilavuudesta). Kokemuksesta voin sanoa, että se on aikasta vähän, jos on vaan kunnon sylinteri. Sitä sylinterin liikettä on tosi tuskasta ja vittumaista odotella.

Ja äkkiäkös sitä nyt siihen pumppuun välitykset tekasee, jos vaan on hihnapyöräpumppu.

Korjaus edellistä edelliseen viestiini, ei tarvitse ostaa halkasuristikkoa, kun on semmonen jo valmiina japa klapikoneessa.

Piti tehdä tää halkasija jo keväällä, mut ei jaksanu. Se on muuuten tärkeetä noissa halkasijossa, ettei sylinteri pääse sivuliikkeeseen. Eli sivuilla oltava jonkun näköset kiskot, jotka estää sylinterin vääntävän itteään pilalle.
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: db
Lauantaina 27.11. 2004 klo 22:56:30

Message:
Värkkäsin ko. värkin vanhasta harjateräsleikkurista,voimaa on.Palauttaa terän jousivoimalla.Hydrauliikka ja moottori yhdessä paketissä,helppo tehdä.
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: db
Lauantaina 27.11. 2004 klo 22:57:43

Message:
Värkkäsin ko. värkin vanhasta harjateräsleikkurista,voimaa on.Palauttaa terän jousivoimalla.Hydrauliikka ja moottori yhdessä paketissä,helppo tehdä.
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: hente
Maanantaina 29.11. 2004 klo 11:52:47

Message:
Jos tekee halkaisijan neliö- tai suorakaidepalkista, niin saa koneen rungosta hydrauliöljysäiliön samalla kertaa. I-palkista jos tekee omalla pumpulla, niin silloin pitää olla erillinen säiliö.

RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: Juha
Tiistaina 30.11. 2004 klo 19:22:14

Message:
Heittäkääs arvio mitä kustantaa romikselta haettuna sylinteri ja hydraulipumppu. Onko tommosia työkiertoventtiileitä olemassa? Koneviestissä joku ainakin mainostaa halkomakoneen venttiileitä.
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: Juha
Tiistaina 30.11. 2004 klo 21:28:36

Message:
Muuten lähteekö siihen 2 toimisen sylinterin molempiin päihin 2 letkua vai molempiin päihin yhdet.
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: Juha
Torstaina 02.12. 2004 klo 16:06:03

Message:
Asiasta tietämättömänä toistan yllä olevan kysymyksen...
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: Gustav
Torstaina 02.12. 2004 klo 17:19:26

Message:
Ostakaa köyhät vehkeenne kaupasta niin ei tarttee ite väsätä!
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: Oululainen
Torstaina 02.12. 2004 klo 17:22:26

Message:
Yksi letku molempaan päähän... Voi olla pumpun ja sylinterin koosta ja kunnosta riippuen 20-200 ekkeröö.
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: diy
Perjantaina 03.12. 2004 klo 13:16:37

Message:
Gustav: mepä osataan tehdä itte, niin ei tartte ostaa!
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: Juha
Perjantaina 03.12. 2004 klo 23:15:45

Message:
Joop kustannusarvio 500e omalla hydrauliikalla. Kaupassa maksaa 2000 euroa, et taitaa päästä jo palkoillekki.
RE: Hydrauli halkaisijan rakennus
Lähettäjä: Oululainen
Keskiviikkona 15.12. 2004 klo 19:55:07

Message:
http://www.kuldnebors.ee/kuulutused/index.mec?pob_action=show_post&pob_cid=10795&pob_sort=&pob_sorto=D&pob_linktype=&pob_pid=3240433leskentekolaite Vironmaalta...