Aihe: kylmäilmakuivaus
Lähettäjä: kuivaaja
Keskiviikkona 01.9. 2004 klo 20:19:57

Viesti:
Osaako kukaan sanoa mikä pitää ilman suhteellisen kosteuden olla jotta viljan saa kuivattua 12%:iin ja vielä järjellisessä ajassa.Jos on sivuja joissa aihetta käsitellään nekin olisi nyt tervetulleita asian selvittämiseksi.
RE: kylmäilmakuivaus
Lähettäjä: xxx
Keskiviikkona 01.9. 2004 klo 21:26:26

Message:
asia ei ole niin yksinkertainen sillä asiaan vaikuttaa aika moni juttu.Lämpötila,kuivattavan viljan kerrospaksuus,läpi puhallettava ilmamäärä,ja mikä on se järjellinen aika sekä lähtökosteus.Kaikkina syksyinä ei edes teoriassa ole mahdollista saavuttaa alle 14%loppukosteutta pelkällä kylmäkuivurilla,tarvitaan lisälämpöä...
RE: kylmäilmakuivaus
Lähettäjä: SS
Torstaina 02.9. 2004 klo 11:09:54

Message:
Jos sulla on mahdollisuus kuivata paikan päällä, et tarvii muuta kuin tarkan lämpömittarin. Vanhaisäntä on muuten ihan hyvä työkalu sitä lämpöä mitttailemaan, kun käypi yölläkin useaan otteeseen suulin nurkalla käymässä ;-)

Mittaat sisään menevän putken ilman lämpötilan ja sitten mittaat viljan pinnasta poistuvan ilman lämpötilan. Jos ulostuleva on vähänkin kylmempää, kuivumista tapahtuu.

Puhallin kuitenkin pidetään päällä koko ajan kunnes viljan kosteus koko kerroksessa on pienempi kuin 20 prosenttia. Vilja tuottaa itessään lämpöä tuoreena, siksi lämmön mittausmenetelmä toimii vasta kuivemmalla viljalla. Siis vasta <20%:ssa on syytä alkaa sammutellla puhallinta sade- ja sumukausiksi.
Muistakaa myös, että semmoinen hiushygrometri on tosi huono mittari siinä välillä 70 - 90% eli mitatkaa hyvällä sähköisellä tai sitten semmoisella kuiva-märkämittarilla. Kuiva-märkämittari vaatii Mollier-piiroksen lukemista. Mut ei sekään ole vaikeaa, kun käyriä vähän aikaa kattelee.

Yleisin virhe on sammutella puhallin liian aikaisin, mikä aiheuttaa viljaan tunkkaisen hajun ja mahdollisen lämpiämisriskin. Nimittäin, ilmaan menee aina moottorista ja siipien jauhamana hiukan lisälämpöä, joten suhteellisen kosteuden perusteella ei kannata katkaista, vaan nimenomaan tämän lämpötilaeron perusteella.

Jos on siilotyyppiset kylmäilmakuivurit - niin kuin meillä - on viljan oman hengityksen vähenemisen varmistaminen ehdottoman tärkeää, sillä viljan sekoittelu ei ole muuten mahdollista kuin ottamalla vilja pois siilosta kokonaan ja laittamalla se takaisin.

Kun kuivaa keväällä huhti- toukokuussa aurinkoisina päivinä, voi olla varma, että viljan kosteus on muutamassa päivässä siinä 11 prosentin nurkilla. Syksyllä on ihan turha jauhaa sähköä, ei sitä juurikaan alle 15%n saa enää syyskuulla. Mutta kunnon jäähdytys pakkasöinä ja lämpötilanseuranta varmistaa että vilja pysyy ihan hyvänä talven yli.

Meillä on Kongskilden systeemi, ja niiden www-sivuilla on taulukko, josta näkee ilman kuivauskyvyn eri viljalajeilla. Huomattakoon, että ilman lämpötila vaikuttaa hieman, 15 asteinen ilma kuivaa noin yhden prosenttiyksikön kuivemmaksi kuin 5 asteinen ilma.

Linkki:
http://www.kongskilde.com/grain/e-pages/e-grain-recommendations.html

Sanoisin, että jos viljan hinta pysyy eurooppalaisittain kaikkien pilkkahintatasojen alapuolella, ei ainakaan kannata ruveta rakentelemaan uusia öljykuivureita. Tämä "near-ambient-air-drying" on pohjois-amerikassa samoin kuin etelä-skandinaviassakin yleistä. Ei siis mitään harrastelijoiden touhua vaan tarkan miehen keino pitää rahat kotona öljy-yhtiön sijasta.

Työtehoseuralta saa ostaa julkaisun joka käsittelee kylmäilmakuivausta. Ei se ole mitään mystiikkaa.

- SS -
RE: kylmäilmakuivaus
Lähettäjä: Ao
Torstaina 02.9. 2004 klo 13:03:44

Message:
Ei paljon lisättävää SS:n asiantuntevaan esitykseen. Sen verran kuitenkin tuohon viljan sekoittamiseen lavakuivureissa, että kuorettumaa ei saisi päästää syntymään, vaan viljaa täytyy liikuttaa pari kertaa päivässä. Viljaa ei pitäisi kuitenkaan kääntää ylösalaisin, koska kosteus tietysti poistuu alhaalta ylöspäin. Eli kun koteus on saatu siirrettyä pohjalta pintaa kohti, ei sitä kannata aloittaa uudelleen alusta siirtämällä kostea vilja alas. Itse olen käännellyt viljaa tiheäpiikkisellä perunatalikolla.
RE: kylmäilmakuivaus
Lähettäjä: Puuankkuri
Torstaina 02.9. 2004 klo 15:34:38

Message:
Onko lavakuivureita käytössä kenellä ja kuinka isoja (kylmäilma-)? Kuinka suuren sähkömoottorin vaatii? Kuinka vahvalti voi laittaa viljaa että kuivuu?
RE: kylmäilmakuivaus
Lähettäjä: Viljan kääntäjä
Torstaina 02.9. 2004 klo 17:31:44

Message:
Porakoneeseen (ei tarvi olla edes mahdottoman tehokas) kun laittaa esim. vanhasta jyväkairasta reilun metrin tai puolentoista kierukanpätkän niin vilja kääntyy huomattavasti talikkohommaa helpommin.
RE: kylmäilmakuivaus
Lähettäjä: SS
Torstaina 02.9. 2004 klo 19:16:07

Message:
Siinä on semmoinen systeemi, että puhaltimessa pitää tietää vastapaine/tuottokäyrä. Sitten päätetään montako sataa kuutiota tunnissa viljan läpi puhalletaan. Kuutiomäärä taas riippuu siitä, kuinka märkää ja huonostiläpäisevää vilja on.

Ilmamäärä voisi olla esim. 500-600 kuutiometriä / viljakuutiometri. 4 kW:n 3000r/min potkuripuhallin puhaltaa tuommoiseen 60 mm:n vastapaineeseen ehkä 13000 m3/h. Eli 20-25 kuutiota viljaa = vajaa 30 neliömetriä pinta-alaa, jos käytetään 70-80 cm viljakerrosta.

Oikein märällä voi aloittaa puolen metrin viljakerroksella , ja kun kuiva vyöhyke (eli se joka näyttää ja tuntuu semmoiselta irtonaiselta)on pinnasssa asti, niin siihen laariin aletaan lisätä kerroksittain uutta viljaa. Näin voidaan lopuksi käyttää vaikka 120 cm:n kerrosta.

Pyöreissä siiloissa tyypillisesti on noin 90 cm:n viljakerroksen paksuus. Se on rukiilla välttävä, vehnällä tyydyttävä ja kauralla hyvin riittävä.

Käyttäkää muuten hyvää esipuhdistinta. Ruumenet ja roskat eivät läpäise paremmin vaan nimenomaan estävät ilman kulun viljakerroksen läpi !

- SS -

ps Kylmäilmakuivurissa voi kuivata kaksi erää syksyllä, kun viljelee ensin aikaista ohraa/syysviljaa ja sitten myöhäistä kauraa ja kevätvehnää. Se kolmen viikon ero ja elokuun hyvät ilmat ja pitkät päivät mahdollistavat sen, että edelliset viljat saa alta pois.

- S -
RE: kylmäilmakuivaus
Lähettäjä: kuivaaja
Torstaina 02.9. 2004 klo 20:44:16

Message:
Kuivurini ropeli pyörii 11kw moottorilla ja puhallan tällä hetkellä toiseen salvoon(pinta-ala 18 neliötä) ja 70 senttiä viljaa.Olisiko älytöntä laittaa 5.5kw lämpöpuhallin ropelin eteen?
RE: kylmäilmakuivaus
Lähettäjä: SS
Perjantaina 03.9. 2004 klo 10:42:18

Message:
Hohhoh..

Niin, esitykseni on sekava, eikä tässä kuitenkaan saa kaiki erikoistapauksia , kannattaisi todellakin soittaa sinne työtehoseuran julkaisumyyntiin ja hankkia se kylmäilmakuivausopas. Se on mulla tuolla maalla enkä pysty tarkistamaan näitä asioita.

Pääsääntönä lisälämmöstä:

Jo vilja on kosteaa, ei saa nostaa sisäänmenevän ilman lämpöä muutamaa astetta enemmän. Muuten systeemistä tulee komposti / idättämö.

Lähes kuivaa viljaa voipi lämmittää enemmänkin. Ilmamäärät vaan ovat aika isoja, joten tuommoinen 5 kW lämmittäisi arviolta 2 astetta sitä ilmaa. Mutta pudottaahan se monessa tilanteessa 10 % yksiköllä suhteellista kosteutta => vilja kuivuu vähintään 1% - yksikön kuivemmaksi. Eli jos kukkarosi antaa myöten niin lämmitä vaan. Muista paloturvallisuusmääräys. Palamaton alusta, hyväksytty puhallin, kahdella ylilämpösuojalla, irti puhaltimen suuaukosta ja sateen suojaus kunnollinen. Kannattanee tarkastaa palotarkastajalta lisäsäännökset. Itse käyttäisin lähinnä aurinkokeräintä, esim. muovihuonetta sopivasti ilmanottoon (Tiedättehän, kuinka kuumaksi kasvihuoneet tulevat), mutta syyskuu ei ole enää kovin otollista aikaa...

- SS -
RE: kylmäilmakuivaus
Lähettäjä: Oikea Vallu
Sunnuntaina 27.3. 2005 klo 22:01:25

Message:
Näin halpojen mepujen aikana, moniko vielä harrastaa tälläistä? Oli viimesyksynäkin varmaan vaikeuksia, taisi monella tulla ituja laariin.
RE: kylmäilmakuivaus
Lähettäjä: SS
Maanantaina 28.3. 2005 klo 22:59:09

Message:
Ei mitään ituja näkynyt, osui sen verran taukoa sateisiin että kuivui ihan hyvin. Kylmäilmakuivuri kuitenkin on erittäin hyvä puskuri pienelle lämminilmakuivurille, sekä se poistaa tehokkaasti juuri suuria kosteuspitoisuuksia ja kypsyttää vihreitä jyviä.

Tuo lämminilmaeräkuivuri taitaa olla Euroopassa erikoislaatuinen skandinaavinen ratkaisu, jossa energia- ja investointikulut ovat aika suuret viljatonnia kohti.

Nyt kun verohelpotusta tulee kuivaamoöljylle, voipi hommasta tullakin kovasti kannattavaa. Silti kylmäilmakuivuri, kun on mietitty edes hiukan kuljettimia ja sijoittelua, on hyvä puskuri, kun pitää saada paljon viljaa esim. tehokkaaan rahtipuimurin alta pois.

Pääasia kai jokaisessa kuivausmuodossa on se, ettei pui raakana eikä liian märkänä. Siinä ne viimeiset sentit menee höyrynä ilmaan jos rupee yli 30 prosenttista puuroa paistamaan...Suurimmilla tiloillahan nuo näyttävät jättävän vähänkin hankalammin puitavan viljan itämään pellolle, niin ei tartte viedä kuivurille öljyä syömään. Kaikista rationaalisin hommahan se olisikin, vaikka maanviljelijän sydäntä varmaan aina semmoinen riipii, semmoinen "järjestetty kato".

- SS -
RE: kylmäilmakuivaus
Lähettäjä: MF
Maanantaina 28.3. 2005 klo 23:46:52

Message:
Aikas kovaa hommaa on tuo kylmäilmakuivurilla kuivaaminen. Tuntuu nyt aikas helpolta tuo oma kuivaaminen Mepun 120 kuivurilla ja vanhalla Antti kuivurilla.
RE: kylmäilmakuivaus
Lähettäjä: minä
Tiistaina 29.3. 2005 klo 00:46:31

Message:
SS, ihan uteliaisuuttani, mitä on kuivaamoöljy? Taitaa olla ihan normaalia punasta mitä käytetään moneen muuhunki tarkotukseen.
RE: kylmäilmakuivaus
Lähettäjä: SS
Tiistaina 29.3. 2005 klo 10:37:25

Message:
No, sitä minä vaan tuossa uutisista ehkä kuukausi sitten katselin, että polttoöljyn verotusta lievennettäisiin maatalouden käytön osalta. Eli saisi sen polttoölyn veron osuuden hakea jonakin avustuksena takaisin. Eli ylimääräinen kansallinen tukimuoto energiaintensiiviselle maataloudelle. Silloin voisi sanoa, että se punainen öljylasti, joka on siellä kuivurin vierellä, olisi "kuivaamoöljyä"

En tiedä, toteutuuko tuo, mutta parantaisihan muutaman sentin hinnanalennus huomattavasti lämminilmakuivauksen kilpailukykyä. Mukavaa ja helppoahan tuo jo on. Sekä onhan jo olemassa kuivauskorvaus erityisesti. Jonka onneksi saa myös kylmäilmakuivurilla kuivaava.

- SS -
RE: kylmäilmakuivaus
Lähettäjä: minä
Tiistaina 29.3. 2005 klo 13:13:13

Message:
no jos tuo toteutuu niin se on kyllä viimenen tikki urakoitsijoille joilla ei ole viljelystä. Jussit kaivaa(mahollisesti jopa pimeänä)ja vielä halvemmalla polttoaineella. Samoin kuten nykyisinkin ajavat hiekkaa ja mursketta pö:llä ja ilman liikennelupaa(ei sitä toki tarvi jos omasta maasta ajaa...) ja polkevat hintoja.