Aihe: Juontovinssin käytöstä
Lähettäjä: Lasse
Tiistaina 12.10. 2004 klo 19:19:34

Viesti:
Mitenkä vinssissä hoidetaan veto? Nivelakseli pyörittää,mut miten veto katkaistaan ja miten vaijeri saadaan vapaasti vedettyä ulos?
Onko jokin vaihde systeemi,jarru tai jokin muu systeemi?Paljonko keskimäärin on vaijeria ja kuinka paksua pitäis olla.

Kertokaahan vinssiä tarvitsevalle/ostavalle rakenteesta ja hieman oikeasta käytöstä.
Onko jokin malli muita parempi ja noin hinnatkin kiinnostaa,käytettyjen.
RE: Juontovinssin käytöstä
Lähettäjä: Juha
Tiistaina 12.10. 2004 klo 19:25:53

Message:
Nuoruudestani huolimatta tiedän kokemuksesta kertoa, että kokemattoman käsissä huolimattomasti käytettynä on ainakin tosi vaarallinen peli.
RE: Juontovinssin käytöstä
Lähettäjä: Savaloja
Tiistaina 12.10. 2004 klo 19:43:44

Message:
Jonkinlainen kitkakytkin niissä on, veto katkeaa kun narusta löysätään. Niitähän on jonkin verran tehty auton perävälityksistä, silloin kai voisi käyttää jarrurumpua ja kenkiä kitkakytkimenä? Vai onko liian heikkotehoinen?

Ei sen vaijerin mitään älytöntä tarvitse olla, esimerkiksi standardin mukainen 10mm teräsvaijeri kestää 550 kg suoraa vetorasitusta.
RE: Juontovinssin käytöstä
Lähettäjä: Stahlwille
Tiistaina 12.10. 2004 klo 20:04:11

Message:
Nivelakseli pyörittää rullaketjun välityksellä suurempaa ketjupyörää, jonka otsapintaan on koneistettu kitkapinta, kuten moottorin vauhtipyörään. Vaijerikelan toiseen otsapintaan on koneistettu vastaava kitkapinta. Ketjupyörän ja vaijerikelan kitkapintojen väliin on asennettu kitkalevy joka on vain siellä välissä, eli ei ole akseloitu mihinkään. Vaijerikelaa siirretään akselinsa suunnassa käyttövivun epäkeskon ja painelaakerin avulla puristamaan kitkalevyä vaijerikelan ja ketjupyörän väliin, jolloin voima siirtyy ketjupyörältä vaijerikelalle. Kun käyttövipu vapautetaan kitkalevy vapautuu puristksesta ja vaijerikala pyörii vapaasti.
Näin yksinkertaisesti eräässä vinssimallissa.
RE: Juontovinssin käytöstä
Lähettäjä: Keke
Tiistaina 12.10. 2004 klo 20:17:13

Message:
Kokemusta Farmi vinsistä.sihen mahtuu 50 metriä 10 tai 12 millin vaijeria.Käyttö ei vaadi kuin sitä paljon mainostettua maalaisjärkeä.Vedetään sakset hinattavaan tukkiin kiinni ja mennään vinssin luo jossa on riittävän pitkä naru sen käyttöä varten.Ollaan selvästi poissa vetolinjalta,jos vaijeri katkeaa,sakset irtoaa tai tukki tarttuu johonkin kiinni vedettäessä ,voi jotain lentää päälle.
RE: Juontovinssin käytöstä
Lähettäjä: Juha
Tiistaina 12.10. 2004 klo 20:20:54

Message:
Jos kokematon niin on vaarallinen vehje, mutta oikein käytettynä ihan kelpo peli. Vinssit eivät sitäpaitsi ole mitään kauheen kalliitakaan.
RE: Juontovinssin käytöstä
Lähettäjä: Lasse
Tiistaina 12.10. 2004 klo 21:55:09

Message:
Oliskohan jollain vielä kertoa eri merkeista jotain,mikä huonompi tai parempi kuin muut ja miksi.
Hinnoistakin vois joku kertoa tarkemmin.
Onko 500euroa lähelläkään toimivasta ja käytetystä.
Voiko päällisinpuolin tarkastella ostohetkellä kovinkaan paljon kuntoa?
Kiitos jo edellisistä vastauksista,lisää oottelen.
RE: Juontovinssin käytöstä
Lähettäjä: M
Tiistaina 12.10. 2004 klo 22:17:20

Message:
Kotimaisista muistan Jukka- merkkisen, valmistaja Keuruun Konepaja. Sitten oli Farmi, Normet ja ainakin Hakki, Valmistaja Peltosalmen Konepaja, joka myös taisi olla eri nimillä. Valmisti kahta kokoa, josta pienimmän vetoteho on 3 tn ja isomman
olisiko ollut 5 tn. Oli näistä vinsseistä aikoinaan parhaat. Sitten oli viellä Rysky valmistaja (?) Kuormakone OY Oitti. Ja legentaarinen Joutsa. Valmisti Österbergin Konepaja Joutsassa. Viimeksi olen nähnyt myynnissä Fransgord-merkkisen. Jukalla, Ryskyllä ja Peltosalmelaisilla olen vinssannut, joista mielestäni Peltosalmelaiset ovat parhaita. Esim. osia saa vielläkin. Kyllä hinnan pitäisi olla max 500 . +/- 400 vosi olla sellainen hinta mistä keskustelun voisi aloittaa. Pikku-Farmiin mahtuu 8 millistä lähes sata metriä, normaali määrä on 50 metriä. Ja 8 mm riittää järjellisessä käytössä.On edullisinta juontaa latva edellä, tökkii vähemmän. Ja jos jostain saisi Fiskarsin vaijerisakset, niin a vot. Voisi juontaa tyvi edelläkin. Mutta muista tämä: jos puu ei tule vinssin luo, niin traktori menee puun luo. Eli älä unohda varovaisuutta. Vinssaamiseen riittää pienikin traktori, vinssissä on niin älytön välitys.
RE: Juontovinssin käytöstä
Lähettäjä: J-P
Keskiviikkona 13.10. 2004 klo 12:35:03

Message:
Hakki olisi hyvä investointi. Hydraulinen nokkavinssi. Ed. tietysti hydr. ulosottoja.
RE: Juontovinssin käytöstä
Lähettäjä: SS
Keskiviikkona 13.10. 2004 klo 20:47:47

Message:
FM 3000 (Fransgård)

Meillä on noin 60 m 8 mm vaijeria. Vaijerin päässä olevaan koukkuun on kiinnitetty kolmeleukaiset sakset, joita kiristää vaijeri, pää on semmoinen rautakartio, josta tulee se vaijerinippu lävitse. Se kartio suistaa vedettävän tukin hyvin kantojen ja kivien ohitse.
Niitä saksia on aika raskas kantaa, muuten ne on hyvät. Vaijeri puun ympärillä takertelee vedettäessä paljon pahemmin kivikossa.

Vinssissä on myös hammastus ja hammastukseen laitettu klinkku, jotta voi käyttää lisävarusteena saatavaa nosturia. Meillä ei ole ollut muuta vikaa kuin uusi nivelakseli kun se vanha oli hiukkasen liian pitkä Leylandiin ja nousi liian ylös. Nyt se on sopiva yläasennossa mutta ei saa päästää liian alas, puolikkaat putoo toisistaan irti. Syy on tietenkin täysin traktorin päässä, akselin sijoitus on liian takana ja ylhäällä

Kun saksia vie tukille, kannattaa olla kirves mukana, sillä lyöpi hampaat puuhun syvälle niin alkaa pitää kunnolla.

Vinssaus on helpointa kun on keskenkasvuinen apulainen joka kiskoo narusta sun merkin mukaan ja sitten kävelet kanki mukana tukin perässä ja kieräytät heti kun menee jonkun esteen eteen siten että on juuttuminen todennäköistä.

Lovipankolle sitten vaan vedät tukit ja ketjulla kiinni siten että kun nostaa vähän niin jää puu kannatukselle: tulee helpolla mukana eikä ota maahan kiinni kuin takareunastaan. Pyörät pitää paremmin kun puiden paino on traktorin päällä.

Se vaijerirumpua jarruttava kenkä kannattaa säätää sen verran kireälle, että vaijeri ei pääse käsin vedettäessä löystymään rummulla ja sotkeentumaan. Joskus se lenkki on tosi hankala saada sieltä alta irti.

Traktori ei muuten lähde liukumaan jos ne tassut on tukevasti maassa, yläkiinnityspisteestä kun vetää, niin työntövarteen kyllä kohdistuu aikamoinen nykäys jos tukki takertuu kiinni.

- SS -
RE: Juontovinssin käytöstä
Lähettäjä: M
Keskiviikkona 13.10. 2004 klo 22:39:45

Message:
No ne on just ne Fiskarsin vaijerisakset. Jos jollain olisi jäänyt virattomiksi siirryttäessä uudempiin menetelmiin, olisin halukas ostamaan ja maksamaan kohtuullisesti. Ystävällisiä vastauksia pyydetään emännän sähköpostiin !!
RE: Juontovinssin käytöstä
Lähettäjä: tutkija
Torstaina 14.10. 2004 klo 19:57:31

Message:
Peltosalmelaiset ovat valmistaneet juontovinssejä kaiken muun ohella 40 vuotta ja kehittäneet niistä huoppuluokan vientituotteen.Maailmassa on vielä metsiä paikoissa joista puunkorjuu muilla menetelmillä on mahdotonta.Ennen kaikkea myrskyt maailmalla takaavat menekin.Mutta tuotanto pitää olla iskussa kun kysyntää tulee ja tämän taidon Peltosalmelaiset osaavat.www.farmiforest.fi
RE: Juontovinssin käytöstä
Lähettäjä: Maalainen
Torstaina 14.10. 2004 klo 20:57:24

Message:
Meillä ainakin toi Farmi- vinssi on toiminut aivan moitteettomasti. Ainoa Farmin huono ominaisuus on, että lovipankot ei oikein kestä, ainakaan meillä. Pyörityskoneena on MF 165, toimii hyvin...

Vinssin käyttö on aluksi vaikeaa, mutta sen oppii aika nopeasti. Kannattaa aloittaa siitä vähemmän kivisestä metsästä.

Varovaisuus on myös valttia. Naapuri heivasi puun traktorinsa päälle, kun otti kiveen kiinni...

Vinssi on tosiiaankin mainio metstyöväline, sillä kun saa hieman puun kaatosuuntaakin määrättyä.