Aihe: Klapin tekoon
Lähettäjä: Möin ruuvin jo
Perjantaina 22.10. 2004 klo 13:07:01

Viesti:
Nyt kaivataan neuvoja ja mielipiteitä. Mikä olisi mökkiläiselle kätevin yhdistelmä puunkorjuketjuna? Lähtötietoina: On koivumetsää, traktori, kärryt ja muuan moottorisaha. Välillä oli ruuvihalkojakin mutta möin sen pois kun näemmä kirveelläkin pääsin liki samaa tuottoa ja ruuvihommista aiheutui mielestäni (melkei kokonainen) ylimääräinen työvaihe. Nyt kuitenkin haluaisin vähentää oleellisesti puun käsittelykertoja.
Eli kaipailisin ohjeita järjestelyyn jolla saan metsässä rungon pilkotuksi ja suoraan varastointimuotoon, jossa puu kuivuu, on kuljetettavissa sellaisenaan ja voidaan ilman käsitöitä ottaa suoraan käyttöön.
Jälkihuomautuksena vielä, että edelleen pysytellään klapeissa ja kuormaajaa en omista.

RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Juha
Perjantaina 22.10. 2004 klo 20:22:54

Message:
Osta traktorin perään ruuvihalkaisija ja teet sillä metrisiä halkoja, pienemmät voisit vaikka aisata...
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Masa
Perjantaina 22.10. 2004 klo 20:36:30

Message:
Niin tyylejähän on monenlaisia ja meidän harrastelijoiden etu on siinä, että ei tarvitse miettiä työn tuottavuutta ja kannattavuutta, sillä saahan harrastus vaikka maksaakin. Tuli vaan tässä mieleen, että meilläpäin kerran yhtiö harvensi erään suopohjaisen metsän, mutta maa oli niin upottavaa, että puut jäivät ajamatta. Isäni sai luvan ajaa kaadetut ja karsitut puut polttopuiksi. Hän katkoi metsässä puut metrin mittaisiksi moottorisahalla ja halkoi halkomaruuvilla. Sitten ajoi 500valmetilla ne metriset puut takalaatikolla metsästä pois. Siksi tällainen menettelytapa, koska maapohja ei olisi kantanut perävaunua, ts. maa ei olisi kantanut niin isoa traktoria, joka olisi jaksanut vetää perävaunua. Tämä nyt ei varmaan kauheasti auttanut alkuperäistä kysyjää, mutta ajattelinpa kertoa yhden tavan saada polttopuut pois märästä metsästä.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: KV
Lauantaina 23.10. 2004 klo 16:46:41

Message:
Eikös kuitenkin tuo valmetin 500:nen jaksa nyt kärryäkin vetää??
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: KV
Lauantaina 23.10. 2004 klo 16:47:48

Message:
Eiks tuo valmetin 500:nen jaksa nyt kärryäkin vetää?
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Gedore
Lauantaina 23.10. 2004 klo 17:33:19

Message:
Ei tuommosta ketjua olekaan. Tai no, klapikone. Hihnan päästä klapit tipautetaan suoraan häkkiin joita tarvitaankin paljon ja liikutteluun etukuormaaja tai trukkimasto. Häkit varastoidaan katon alle ja nostetaan tupaan etukuormaajalla... Ei liene järkevä investointi.

Taitaa olla vaan niin että järkevintä on ajaa puu metsästä pitkänä ja katkoa pöytäsirkkelillä liiterillä. Klapeja ei kannata tehdä moottorisahalla, se on liian hidasta. Ruuville olisi ollut käyttöä jos tulee eteen paksuja tyviä ja tyvilaholumppeja. Halot voi sitten pieniä taas sirkkelillä. Pienemmät voi halkaista sirkkeliruuvilla tms. Alle 7-8 senttistä ei juurikaan kannata halkaista ja ne heitetäänkin suoraan liiteriin.

Valitettavasti markkinoilla ei ole työsuojelumääräyksistä johtuen tehokkaita sirkkeleitä, vaan sellainen on tehtävä itse. Nämä mallit jossa "keikutetaan" yhtä tai kahta puuta kerrallaan kaukalossa terää vasten on turhan hitaita. Kannattaa rakennella malli jossa puut asetetaan pöydälle nipussa sivutukea vasten ja terä nousee pöydässä olevan hahlon läpi ja katkaisee puut, sitten terä painuu takaisin pöydän alle ja nippua työnnetään eteenpäin taas klapin mitan verran. Teräksi otetaan halkaisijaltaan 80 cm ja moottoriin tehoa >5 kW. Tällaisella menee 6-9 rankaa kerralla läpi alle puolen minuutin.

Tiedän kyllä tehokkaan mallin koneeksi jolla halkaisee 5-15 cm kalikan kahtia kaksi kertaa sekunnissa, mutta se on sen verran hurja vehje että ei passaa kaikille näyttää.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Oululainen
Lauantaina 23.10. 2004 klo 17:42:25

Message:
Niin, täälläpäin puhutaan kättenjälistä puissa. Vaikka homma toimii harrastuksenakin, kannattaa ylimääräistä työtä välttää siksikin, että silloin ehtii harrastaa myös muuta. Samoin tekussa saamani aivopesu pakoittaa aina miettimään sitä kuinka jonkin asia voisi tehdä vielä paremmin ja siten myös tehokkaammin. Tuossa lingon tekemisketjussa joku kirjoitti pyörän uudelleen keksimisestä. Mielestäni nimenomaan valmiiseen ei kannata tyytyä vaan pyrkiä aina parantamaan olemassa olevaa. Siten ne uudet innovaatiot saavat alkunsa.
Mutta siitä puuhommasta, tälläinen on toiminut aika hyvin:
1. Puut karsituina kouraläjiksi metsään.
2. Ajo metsästä suoraan klapinteko ja säilytyspaikalle joka on suht. lähellä käyttöpaikkaa.
3. Puut klapikoneella suoraan pinosta verkkohäkkeihin jotka on perustettu parannellun kuormalavan päälle. Verkkohäkki pitää olla sen kokoinen että sitä voi kuitenkin vielä kuljettaa trukkipiikeillä.
4. Kuivien kuljetus talven mittaan häkki kerrallaan pannuhuoneen läheisyydessä olevaan varastoon.

Kattilaan saisi sopia 70 cm puu, vähentää sekin kättenjälkiä.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: tutkija
Lauantaina 23.10. 2004 klo 17:48:36

Message:
Nyt siellä neuvojia riittää.Kysyjä haluaa kirveellä muksia ne pilkkeet ja hölmöt kaikenmaailman pilkemyllyjä esittelee.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: tutkija
Lauantaina 23.10. 2004 klo 18:01:11

Message:
Jos on moottorisaha ,kirves,traktori,peräkärry ja pikkumökkiin tarvitsee jonkun hullun kuution polttopuita niin se käy näin.Ajaa sen traktorin ja kärryn sinne koivikkoon.Kaataa ja karsii niitä koivuja ja samalla aisaa moottorisahalla sellaiset rungonosat joita ei tarvitse halkoa.Vetää niitä runkoja siihen kärryn viereen nippuun ja katkoo ne sellaisiin mittoihin että uuniin sopivat ja syytää kärryyn.Jättää ne suurimmat jotka vaatii halkomista siihen maahan ja muksii halki ja heittelee ne sitten kärryyn ja kun kuorma on täysi ajaa mökille.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: 565-69
Lauantaina 23.10. 2004 klo 19:01:43

Message:
Mökille ja kotiinkin teen nykyään tällaisella omatekoisella sirkkeli - ruuvihalkoja laitteella puut. http://kooma.pottupellossa.com/galleria/displayimage.php?album=lastup&cat=&pos=0
Laite on vanhoista romuista koottu ja on kulkenut kylällä useammassa talossa lainassa autojen ja traktorien perässä. Terän teroitus on kyllä jäänyt aina minulle. Sahaus tapahtuu siten, että oikea käsi pitää katkaistavaa pölkkyä ja heittää sen pois tai asettaa välitasolle halottavaksi. Käyttövoimana on tässä vanha läpipuhaltava sähkömoottori, mutta yhtä hyvin toimii vaikka puutarhajyrsin kiilahihnalla (enoni käyttämä yhdistelmä, kun ei ole virtaa).
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Juha
Lauantaina 23.10. 2004 klo 22:39:42

Message:
Itse olen ajatellut kyllä omani ja myyntiin menevät puut tehdä ilman radikaaleja riskejä raajojen menetyksestä. Hydraulihalkaisija harkinnassa hankkia ruuvihalkaisijan tilalle, jotta voisi myös halkoja tehdä turvallisesti.

Itse olen huomannut, että klapien teko nopeutuu huomattavasti, jos tekee puista ensin halkoja ja vasta sitten sirkelöi ilman halkaisua. Lisäksi kevät talvella on paljon aikaa tehdä halkoja.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: MF äijjä
Sunnuntaina 24.10. 2004 klo 08:59:14

Message:
Kerrankin olen tutkijan kanssa samaa mieltä.Yksinkertainen ja hyvä neuvo,sitä on suurinosa talonpoikia seurannut ja lämintä ja pullan tuoksua köökissä piisannut,että hyvä neuvo tälläkertaa.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Klapimies
Sunnuntaina 24.10. 2004 klo 10:07:17

Message:
http://kooma.pottupellossa.com/galleria/displayimage.php?album=lastup&cat=&pos=0

Tietääkö juko mistä olisi ostettavissa oheisen kuvan mukainen kairahalkaisija ilman sirkkeliä?
Laite siis nostolaitteisiin kiinnitettävä traktorin ulosotolla käytettävä.

Olen tehnyt klapit Fiskarssilla, mutta iän myötä kirveen heluttelu kyllästyttää.

RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Möin ruuvin jo
Maanantaina 25.10. 2004 klo 10:23:23

Message:
Keskustelua syntyi kiitettävästi. Osa esitetyistä menetelmistä on tuttua minullekin entuudestaan. Teen tosiaan puuhommaani harrastelumielessä ja oman mökin lämmitteeksi, enkä ihan ehdottomasti hae hampaat irvessä parasta tehokkuutta hommaan, mutta kuten joku muukin totesi, tekninen koulutus (vai onko se luonnekysymys, mikä voi tarkoittaa puhdasta laiskuuttakin) panee spekuloimaan vaihtoehdoilla. Sitten jää tosiaan enemmän aikaa harrastella muutakin.
Tutkijan ehdotttama asetelma on kohtalaisen likellä omia ajatuksia. Traktori ja kärryt on metässä, rangat vieressä, mutta moottorisahan ja kirveen sijaan kaipaisin jotain fiksumpaa pätkimiseen ja pilkkomiseen. Samoin kai kärryillä saisi olla jonninsortin kontit jotka sitten ilman käsitäitä olisi siirrettävissä katon alle kuivumaan ja aikanaan "tarjoamaan" sisältönsä uuniin vietäväksi ilman erillistä käsityövaihetta.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Emmämitääntierä
Maanantaina 25.10. 2004 klo 11:19:56

Message:
Tuo "Gedore":n kertoma halkaisukone alkoi kiinnostaa. Tekeekö niitä joku, vai onko itse tehty? Rakenteen kyllä arvaan, jos kerran 2 kertaa sekunnissa halkaisee. Jos niitä ei kukaan tee, johtuuko siitä, ettei rakenne täytä työsuojelumääräyksiä, vai mistä? Eihän se teknisesti juuri sirkkeliä vaarallisempi ole.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Klapimies
Maanantaina 25.10. 2004 klo 18:08:02

Message:
Itse teen klapini seuraavasti:
-kaatelen puut lähekkäin toisiaan
-katkon ne klapeiksi
-ajan lähelle käytössäni olevan vanhan kevyen maataloustraktorin
-heittelen puut peräkärryyn, jossa on korkeat n. 80cm sivukaiteet. Kärry on tehty vanhasta auton peräkärrystä. Jouset on poistettu eli akseli on jäykkä. Renkaina ovat vanhan saabin talvirenkaat.
-ajan kuorman pilkontapaikalle, metsässä olevan heinäladon eteen
-pilkon puut Fiskarssilaisella ja heittelen samantien latoon.

Peräkärryn tyhjennettyä, juon kahvit nuotion ääressä ja käristelen Wilhelmit.

Näin työhön tulee sopiva rytmitys ja jaksaa tehdä töitä koko päivän. Samalla puut tulee tehdyksi kerrasta valmiiksi.

Minulla on pari latoa rinnakkain eli niissä on eri vuosikertoja kuivumassa.

Näin tehden metsätyöt ovat kiva hyötyharrastus.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Gedore
Maanantaina 25.10. 2004 klo 19:25:49

Message:
No varmaan arvasit rakenteen oikein, eli historiaa 50 vuoden takaa. Tuolla aiemmin on samanmoisesta vehkeestä ollut juttua. Tuli vain mieleen että onko jossain hevosvetoisen haravakoneen pyörät jotka eivät ole kieroja?

Pukkiin laakeroidaan kuin tahkon kivi puinen pyörä, halkaisijaltaan noin 1,5 m. Pukin päärakenteen muodostaa hieman pyörän halkaisijaa pitemmät vaakaparrut siten että pyörän ja parrujen väliin jää vain parin sentin rako. Pyöritys tapahtuu pienehköllä sähkömoottorilla, (1,5-2 kW) lattahihnalla ulkokehältä. Sivuissa on vastakkasilla puolilla kirveet, jotka kulkevat pukin vaakaparruissa olevien kolojen läpi. Lisäpainoa voi hakea hitsaamalla kirveet paksuihin ja laajoihin teräslevyihin, jotka upotetaan sivun tasalle ja pultataan pyörän läpi. Kalikan pää tökätään tämän kolon kohdalle, jolloin kirves halkaisee puun. Samanaikaisesti toinen voi halkoa toisella puolella.

Ei maksa vaivaa mennä kyselemään työsuojeluhallituksesta hyväksyntää. Pyörän sivut voi ja kannattaakin koteloida, hihnaa on vähän vaikeampi, mutta jäähän se aukko silti suojattomaksi. Tosin puuhan sinne oli tarkoitus työntää eikä käsi. Liian lyhyitä eikä suurioksaisia tai lylyisiä puita kannata yrittää halkaista.

Aika isokokoinen värkki siitä tulee tällä systeemillä, koska hihnassa pitää olla pituutta jotta moottorin päässä se kiertäisi riittävän pitkän matkan siivan ympäri. Kätevämpi rakentaa mekaanisen välityksen napaan useammalla ratasvälityksellä tai ruuvivaihteella. Välityssuhdehan täytyy olla aika suuri. Pyörintänopeus tulisi olla 2-3 r/s.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Emmämitääntierä
Maanantaina 25.10. 2004 klo 21:50:05

Message:
Periaate oli sellainen kuin luulinkin.

Olin ajatellut, että polttoleikkauttaisi kirveen terän paksuisesta levystä "vauhtipyörän", johon kuitenkin leikattaisiin 2 lovea vastaikkaisille puolille. Lovia tarvittaisiin 2 tasapainon takia. Tätä on sanallisesti vähän vaikea selittää, mutta lovien "pohjassa" olevat teräpinnat teroitettaisiin normaalin kirveen muotoon. Terien etupuolelta "vauhtipyörän" kehä loittonisi seuraavan terään tasaisesti kasvavalla säteellä. Koko pyörä olisi siis yhtä kappaletta. Ei olisi pelkoa irtoavista osista tms..

Kiinnitys tulisi vaikka sirkkeli-/kierrehalkaisijaan kierrehalkaisijan tilalle. Hyvät suojat ympärille ja eteen V-mallinen keskitin, että isku osuisi aina keskelle pölkkyä.

Koska tällä levyllä olisi paksuutensa takia painoa melkoisesti, ei sen tarvitsisi olla kovinkaan iso halkaisijaltaan. Puoli metriä tai vähemmänkin varmasti riittäisi.

En tiedä noitten sirkkeleitten pyörimisnopeuksia, joten tuo saattaisi mennä vähän liiankin lujaa, jos sirkkelin akselille asentaa suoraan, mutta voisihan rakentaa alennusvaihteen hihnapyörillä ja hihnoilla tai käyttää valmista alennusvaihdetta.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: jeps
Maanantaina 25.10. 2004 klo 22:04:24

Message:
Riittävästi kun laitat vauhtipyrään halkaisijaa ja kierroksia, niin varmasti pölkky halkeaa.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: hoss
Tiistaina 26.10. 2004 klo 02:39:23

Message:
Sirkkelit kiertää semmoisen 1300-1500 rpm, eli pitäis olla n. 25/1 välitys jos teräakslilta ottais voiman, n. 9/1 jos kulmavaihteelta tossa Emmämitääntierän versiossa. Eikö muuten olis parempi, jos terät ois kokonaan ulkona pyörän kehältä, niin ois enemmän aikaa työntää klapia kohdalleen. Onko kellään kokemuksia tommosesta, missä kirveet on pyörän suuntaisesti?
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Stahlwille
Tiistaina 26.10. 2004 klo 11:30:05

Message:
Siinä saattaa piillä vaaraa että halkaistava puu imeytyy kaarevan pyörän mukaan, jos kirveet on ulkokehällä. Pyörä ei saa pyöriä liian kovaa, ei ehdi työntää puuta väliin, ja toisaalta kirves ehtii lyödä useamman kerran kuin olisi tarpeen.
Riittävästi kun on massaa ja pukki kestää, niin halkeaa minkälainnen puu tahansa.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Jani
Tiistaina 26.10. 2004 klo 12:34:08

Message:
Joskus halkaistiin joku motti halkoja seuraavallakin menetelmällä:

Sahattiin moottorisahalla jokaisen halon päähän pieni (aloitus)viilto. Laitettiin maahan jonkin sortin rautaplootu. Raudan päälle halko pystyyn, viilto ylöspäin. Etukuormaajalla kauhan huulilevy suoraan alas käännettynä sovitettiin huulilevy aloitusuraan. Sitten apumies irti halosta ja painettiin kuormaajaa alas päin. Yleensä ei tarvinnut nostaa etupyöriä ilmaan asti kun halko jo halkesi. Vaatii kylläkin kaksitoimisen etukuormaajan.

Taisi olla jonkinlainen esiaste nykyisistä hydraulihalkaisijoista.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: tutkija
Tiistaina 26.10. 2004 klo 14:02:53

Message:
Vielä 60 luvulla Halko-Heikki sirkkeli kirvespilkkoja koneita oli paljon kaupunkien ja kuntien käytössä.Kun kouluja lämmitettiin puilla niin kunnanmiehet kiersivät kouluilla katkomassa ja pilkkomassa pihaan ajettuja metrisiä halkoja pönttöuuniin sopiviksi.Voiman kirvespyörä sai sirkkelin akselilla olevalta hihnapyörältä ja lattahihna pyöritti isoa kirvespyörää ulkokehältä.Lattaraudasta(teräksestä) tehdyn kirvespyörän sisäosa oli betonia ja kirveenterän malliset halkaisuterät oli kiinnitetty vastakkaisille puolille pyörää hieman ulospäin vinottain.Kone oli runko-osiltaan ja kirvespyörän koteloinniltaan puurakenteinen.Halkaisupöytien (2 kpl) päällä olevien hahlollisten teräslevyjen läpi halkaisuterät kiersivät.Katkaistu puu asetettiin hahlon suuntaisesti makaavaan asentoon halkaisupöydälle samalla puun toisesta päästä kiinnipitäen.Isomman pölkyn voi laittaa myös pystyasentoon.Aika verkkaisesti terät kehäänsä kiersivät mutta pyörällä oleva massa kyllä pamautti puun halki.Itsekkin tuollaisella laitteella monena keväänä puut tuli pilkottua.Traktorin hihnapyörällä konetta pyöritettiin mutta kunnan koneissa oli iso sähkömoottori.Aika painavia laitteita olivat siirrellä ja joitakin leukaluita mursivat ja hampaita nuo koneet katkoivat kun puu kimposi käyttäjänsä naamaan.Tuo sama toimintaperiaate on paljon helpommin toteutettavissa hydraulisylinterillä ja ennen kaikkea turvallisemmin.Jokainen voi testata kirvespilkkojan iskevää toimintaa ottamalla puun käteensä ,asettamalla se halkaisupölkylle ja kaveri humauttaa olan takaa isolla kirveellä puunpäähän.Sitten viskaa haljenneet kalikat kasaan ja uutta pölkylle.Tosin tuossa tehopilkonta kokeilussa on syytä käyttää teräskypärää ainakin puunsyöttäjän päässä.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Emmämitääntierä
Tiistaina 26.10. 2004 klo 14:17:59

Message:
Vai on tuollaisia pilkkojia tehty ihan sarjatuotantona....

Tuo tutkijan kommentti oli aika mielenkiintoinen. Miksi nuo hydrauliseet halkaisijat halkaisevat puun pituussuunnassa, kun nopeampaa olisi halkaista sivulta? Tarvitaan vähemmän voimaa, vai kukaan ei ole tullut tuota ajatelleeksi?

Sivultapäin halottaessa tarvittava iskupituus olisi vain luokkaa 10-20 senttiä. Halkominen olisi paljon nopeampaa.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Peltsi
Tiistaina 26.10. 2004 klo 15:08:29

Message:
Olen nähnyt tuollaisen hydraulisen sivultapäin halkaisevan koneen. Se oli tehty jostain hydrauliprässistä. Se ei kyllä toiminut kovin hyvin. Suorat ja oksattomat puu meni ihan ok, mutta vähän oksaisempia se ei halkaissut kunnolla. Niitä sai useampaan kertaan halkoa molemmista päistä ja aikaa kului ja siltikin sai säleitä irrotella kirveellä. Lisäksi tähdätä piti tarkkaan että osui keskelle puuta.
Paljon nopeammin se sujui päästä halkaisevalla hydraulihalkaisijalla. Sen kun laittoi automaattisesti toimimaan niin tarvitsi vain lapata puuta kouruun ja aina halkesi kunnolla.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: hn71249
Keskiviikkona 27.10. 2004 klo 08:55:34

Message:
Minulla on edellä kuvatun tyyppiset kirvespilkkoja ja katkaisusirkkeli, joista voisin luopua.

Kuvia löytyy osoitteesta http://www.nic.fi/~hn71249/index2.html
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Gedore
Keskiviikkona 27.10. 2004 klo 19:05:52

Message:
Näitähän näyttää olevan vähän jokaisen nurkissa...vahinko vaan ettei silloin joskus ollut masinistien sivuja, että olisi tuotekehitys edennyt rivakammin eikä olisi tarvinnut keksiä ruutia monessa paikassa...

Ovela ajatus tuo muuttuvasäteinen, mutta käytännössä se ei oikein toimi koska kalikka pitäisi osata työntää just sillä hetkellä kun säde on pienimmillään, muuten terä lyö vaan vähäsen päähän, tai sitten täytyisi "sorvata" sillä levyä vasten.

Hn:n puukoneet taitaa sopia paremmin museoon ja kotiseutupäiville, vaikka niissä samat periaatteet onkin.

Sirkkelin pöytä on turhan pieni, pitkiä puita joutuu kannattelemaan. Halkomispyörä vaikuttaa kovin pienisäteiseltä, eikö tuommonen iske jo puun käsistä sivulle vähänkään isommassa puussa...

Tappuritapahtuman vilttihatuilla on tuo poljin on kyllä väärällä sivulla, hihna kuluttaa ikävästi housunpunttia. Terä kannattaisi olla kokolailla pöydän reunassa, että katkaistu pätkä putoaa joko maahan tai avustaja saa siitä mukavasti kiinni.RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: M
Keskiviikkona 27.10. 2004 klo 19:31:14

Message:
Heittäkää horpottiin nuo tappovehje suunnitelmanne. Jos moottorisaha ja halkaisukone yhdistelmällä pärjää valovirralla toimiva hydraulihalksija on jo hyvin tehokas. Jos pölkkyjä riittää alkaa kasa kasvaa loppupäivästä ja ukko hyytyy. Ja jos täyden 8 tuntia syötää pilkekonetta, niin pinossa on lähemmäksi 40 heittomottia ja senkin kasan kehtaa tunnustaa tehneensä. Ja jos päiväksi riittää pölkyt traktori käyttöisseen hydraulihalkaisijaan, voi olla, ettei ole kuin kuu kiurusta kesään enään kun viimeinen halko on poltettu. Vaikka olisi kylmäkin talvi.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Emmämitääntierä
Torstaina 28.10. 2004 klo 12:03:56

Message:
"Tutkijan" kertomaa betonista kirvespyörää voisi ajatuksena vähän kehitellä. Tuon pyörän voisi kokonaan polttoleikata kirveen terän paksuisesta teräslevystä. Tasapainotuskin olisi helpompaa, kuin betonin kanssa. Tiedän, että tuo oma ehdotukseni terän juuresta kasvavalla säteellä muuttuvasta halkaisijasta ei oikein toimi, ei ainakaan kovalla pyörimisnopeudella mm. puun sorvautumisen takia ja on vähän hankala saada puu oikeaan aikaan tarpeeksi syvälle halkaisukoneeseen, mutta jospa tuon pyörän leikkaisikin "tutkijan" mallin mukaan, eli pyörän halkaisija olisi koko matkaltaan sama, vain kirveen terän kohdalla tulisi ulkoneva, vajaa 10 sentiä pitkä teräosuus pyörästä ulos. Siis edelleen siten, että koko hoito olisi leikattu yhdestä kappaleesta. Tuota Gedoren kertomaa sorvautumista ei tapahtuisi niin pahasti ja pölkyn saisi työnnettyä terän alle helpommin.

Tai sitten niin, että terä on vain yhdellä puolella. Jäisi vielä enemmän aikaa työntää puu sisään. Tasapainotuksen kyllä pystyy hoitamaan vaikka pulttaamalla lattaraudan paloja pyörän kylkeen terän vastaiselle puolelle.

Tuo puun imeytyminen ei ollut tullut mieleenikään. Siihen tosin pystyy vaikuttamaan terän teroissuunnalla, terä ei saa olla samalla tavalla leikkaava, kuin sirkkelin terä ja imeytymistä voisi estää vaikka pulttaamalla lisää rautaa halkaisuterän juureen, varsinaisen pyörän kylkeen, jolloin halkaisuterä on ohuempi, kuin pyörä tuolta kohdalta. Tai sitten teräpyörän sivuille halkaisukohtaan voisi tehdä niin tiiviin hahlon paksusta raudasta, ettei puu pysty/mahdu imeytymään sisään.

Tappovehkeitä nuo tosin taitavat olla, ainakin kun tutkijan kirjoitusta luki, mutta kun tässä tarpeeksi asiaa haudotaan, voi tästä syntyä ihan toimivakin juttu.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Jantikka
Torstaina 28.10. 2004 klo 13:35:24

Message:
Mulla on käytössa sirkkeli, jossa on terän kanssa samalla akselilla teräspyörä jonka halkaisija on noin 350 mm ja leveys kehällä noin 50 mm. Tuon pyörän kehälle on hitsattu yksi kiilamainen terä, pituus kehän suunnassa 100 mm ja leveys leveästä päästä noin 40 mm ja paksuus noin 30 mm. Terä on poikkileikkaukseltaan T-mallinen eli ulkokehällä on teräväreunainen levennys.

Puu syötetään 10 x 80 mm lattaraudasta tehdystä aukosta terälle. Lattarauta aukon alareunassa ottaa lähes kiinni terään.

Puun ennättää hyvin työntää pyörän kehää vasten terän ollessa "kierroksellaan", kun terä on vain yhdellä sivulla kehää. Terän tunkeutuessa puuhun se tarttuu ulkoreunassa olevilla levennyksillä kiinni puuhun. Eli käytännössä pölkky käsiin ja työntö -MUKS- kääntö 90 astetta -MUKS puu on neljässä osassa.

Voi halkoa 5 - 25 cm halkaisijaista puuta, pölkyn pituus mieluummin vain 33 cm, puolimetrinen oksainen pölkky ei halkea kunnolla.

Sirkkeli on tehty kakskymmentä vuotta sitten paikallisella ammattikoululla, on traktorilla hihnalla pyöritettävä. Sillä alkuaikoina tehtiin puulämmitteisen talon kaikki klapitarpeet, nykyään 5 - 10 mottia vuodessa. Tehokas työ vaatii kaksi miestä, toinen työntää rankaa sirkkeliin ja toinen hoitaa halkomisen. Halkoja ennättää hyvin sirkkelimiehen vauhtiin. Olen tehnyt myös yksin sillä klapeja mutta työ ei ole niin tehokasta.

Halkaisu ei lyö käsille, eikä puu ole koskaan lähtenyt käsistä vaikka syöttäisi pikkuisen sivuunkin terän keskilinjasta. Ainut asia joka tekee kipeää on se, kun puu ei halkeakkaan ja palautuu terän läpimenon jälkeen alkuperäiseen mittaansa, silloin saataa kintas ja osa kämmenen ihosta olla siellä välissä. Mitään vakavaa ei kuitenkaan, tyuollaisesta on selvitty parilla per.....llä. Setorin ääni ja sirkkelin terän sointi peittää ärräpäät.

RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Emmämitääntierä
Torstaina 28.10. 2004 klo 14:03:34

Message:
Pahus vieköön, pitäisiköhän tuota sittenkin harkita. Nyt olisi jo mitatkin tiedossa.

Mulle itselleni riittäisi tuo 33-senttinen klapi.

Millaiset välityssuhteet tuossa Jantikan vehkeessä on? Pyöriikö nivelakseli samaa tahtia kuin sirkkelihalkojan akseli? En ole tullut perehtyneeksi noitten välityksiin, tosin sirkkelin välityksiin tietenkin vaikuttaa terän halkaisija, mutta jos halkoja on samalla akselilla, pitää terä valita akselin pyörimisnopeuden avulla. Mikä sirkkelisi terän halkaisija on?
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Emmämitääntierä
Torstaina 28.10. 2004 klo 14:16:51

Message:
Otetaas vähän tarkennusta: Onko tuo terä siis hitsattu pyörään kiinni tuon T-kirjaimen "ylävaakaviivasta", jolloin tuo alapäässä oleva lyhyt vaakaviiva on kauimpana pyörän navasta? Jos näin on, niin sitten tuo T-kirjaimen "alapäässä" oleva paksunnos saattaa estää puuta iskemästä taaksepäin. Paksunnos tekee oman uran halkeaviin klapeihin ja klapit eivät pääse taaksepäin.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Jantikka
Torstaina 28.10. 2004 klo 15:34:56

Message:
Välitysuhde: Sirkkeli pyörii Zetor 25:lla siivapyörästä remmillä. Sirkkelin akselilla oleva pyörä on halkaisijaltaan puolet rattorin pyörään verrattuna, Zetorin sivapyörän nopeus taitaa olla pikkuisen alempi (luokkaa 1,5 : 1)kuin ulosoton nopeus. Terä on vanhasta puurunkoiseta sirkkelistä ja aikojen saatossa pienentynyt kovasti, olisko nyt luokkaa 60 cm.

Terä: Ajattele kolmionmallista 30 mm levynpalaa joka taivutetaan tuon teräspyörän ulkohalkaisijan mukaan ja hitsataan sitten siihen kiinni siten että terävä pää kulkee edellä. Kiilan sivut on hiottu siten että ulommaksi jäävään syrjään jää terävä levennys. Tämä levennys leikkaa itselleen uran puun halkaisupintaan ja estää puun irtoamisen terästä halkaisun aikana.

Ompa vaikeaa selittää ymmärrettävästi tälaisia rakenneasioita. Piirustus olisi parempi, tai tietenkin kuva mutta kun ei ole dikikameraa. Mutta luulen että hoksasit jo edellisen perusteella millainen muoto terässä on.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Emmämitääntierä
Torstaina 28.10. 2004 klo 18:18:29

Message:
Ahaa! No nyt valkeni. Kiitoksia.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: hoss
Maanantaina 01.11. 2004 klo 15:09:57

Message:
Pää savuaa, enkä silti ihan varma oo ymmärsinkö oikein, Jantikka. Eli onko niin, että klapit työnnetään pyörän sivua vasten pyörän akselin suuntaisena ja terä on 100mm pitkä klapin suuntaan, 40mm korkea ulkoreunastaan, jossa on se 30mm levennys ja muuten terä on ohuempi ja myös madaltuu pyörää kohti niin, että ekana puuhun ottaa se leveä ulkokärki 100mm päähän klapin päästä. Ja toi 30mm paksu teräkö halkaisee hyvin ilman leveämpää kiilaa? Ja lyökö se suunnilleen sekunnin välein vai taajemmin?

Mitä luulet, saisko tehtyä 60cm halkoja jos terä ois vaikka 100mm paksu kiila, vai alkaisko pölkky jo pakenemaan syöttöaukosta ulos?
Oon alotellut sirkkeli-ruuvi -yhdistelmän tekoa, mutta vielä ehtis muuttaa suunnitelmia. Jos vaan mahdollista, olis mukava nähdä kuva tai piirros. Maili-osoite olis:
akix1(miuku-mauku)suomi24(piste)fi
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Emmämitääntierä
Maanantaina 01.11. 2004 klo 17:25:24

Message:
Tuo:

"joka taivutetaan tuon teräspyörän ulkohalkaisijan mukaan"

mun mielestä tarkoittaa, että se hitsataan ulkokehälle, ei siis sivua vasten akselin suuntaisesti.

Ja tuo 100 milliä on tuon "kirveen" terän korkeus. Klapin suuntaan vain levyn paksuus, eli 30 mm. "Kirveen" terän leveys ylhäältä 40 mm ja alhaalta tietenkin 0 mm. Kiilan leveys on siis 40 mm. Ehkä pitkillä klapeilla se olisi hyvä olla leveämpi?

Tuo 30 mm on aika vähän "terän" paksuudeksi, siis klapin suuntaan. Jos klapin pää on sahattu pahasti vinoon, voi yrittää potkaista. Ehkä itse käyttäisin vähän paksumpaa....

Mutta odotellaan, että Jantikka vahvistaa käsitykseni....
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Emmämitääntierä
Maanantaina 01.11. 2004 klo 19:21:31

Message:
Olisko se tuollainen:

< A HREF="http://www.geocities.com/emmamitaantiera/Tera.jpg"< Terä >/A>
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Emmämitääntierä
Maanantaina 01.11. 2004 klo 19:34:04

Message:
Ai, että tuo ei ihan toiminut. Vai näinkös se oli? Dementia, prkl...

> A HREF="http://www.geocities.com/emmamitaantiera/Tera.jpg"> Terä
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Emmämitääntierä
Maanantaina 01.11. 2004 klo 19:37:28

Message:
Ja vielä kirjoitusvirhekin...

Terä

RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Emmämitääntierä
Maanantaina 01.11. 2004 klo 19:39:23

Message:
Toimiikos muuten tämä täällä....?RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: tutkija
Maanantaina 01.11. 2004 klo 19:49:49

Message:
Toimii,kun saat tuohon sopivat kierrokset ja pyörän pyörimään niin idea on hyvä,kehitä tuosta toimiva laite.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: RM
Maanantaina 01.11. 2004 klo 20:35:51

Message:
Näillä sivuilla ollaan keksimässä ja kehittämässä sellaista klapikonetta, jota on valmistettu ja käytetty jo yli 40 vuotta.

Jos muitakin, kuin "hoss;ia" kiinnostaa kuvat, niin voisin ottaa omastani ja lähettää s-postiin.
Myös tuossa muutaman kilometrin etäisyydellä olevalla valmistajalla olisi varmaan kuvattavia sirkkeleitä.

Tässä koneessa sirkkelin terällä ja halkaisukiilalla on sama kierrosnopeus, koska ne ovat samalla akselilla.

RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Emmämitääntierä
Maanantaina 01.11. 2004 klo 20:52:31

Message:
Sen verran tuossa kuvassa on virhettä, että "kirvestä" ei ole taivutettu pyörän ulkokehälle, vaan olen laiskuuttani vain lätkäissyt suoran palikan pyörän kylkeen.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Kirvesmies
Maanantaina 01.11. 2004 klo 21:23:16

Message:
Emmämitääntierä ja tutkija.
Te olette vähän lapsellisia. Keksiä nyt kertaalleen tehtyjä laitteita. Voi teitä poika poloisia!


RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: tutkija
Maanantaina 01.11. 2004 klo 22:05:59

Message:
Talokin on keksitty ties milloin ja siitä huolimatta niitä rakennetaan.Kirvesmies mene sinä nukkumaan että jaksat aamulla paukuttaa nauloja.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Emmämitääntierä
Maanantaina 01.11. 2004 klo 22:32:06

Message:
Moni muukin asia on keksitty moneen kertaan. Osa on keksitty toisistaan tietämättä suurinpiirtein samaan aikaan eri puolella maapalloa. Osa keksinnöistä taas on keksitty uudelleen, kun vanha tieto on painunut unholaan, mutta on syntynyt uudelleen tarve ratkaista jokin ongelma.

Olen joskus kuullut, että tarve synnyttää keksinnön. Nyt on tarve tällaiselle.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Kirvesmies
Tiistaina 02.11. 2004 klo 07:46:33

Message:
tutkija, Emmämitääntierä
Keksikää te ympyrä uudelleen niin moneen kertaan kuin kykyne riittävät ja liittäkää monivärisiä ympyräkeksintöjänne tälle palstalle. Lapsellista joka tapauksessa.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Jantikka
Tiistaina 02.11. 2004 klo 07:53:36

Message:
"Emmämitääntierä" on tajunnut ihan oikein tuon rakenteen.

Mulla ei ole historiatietoa mistä ammattikoulun opettaja oli tuon mallin saanut, on jo autuaammilla asennustyömailla.

Pölkyn pään vinous ei haittaa, kun kääntää pölkyn niin että pitempi puoli on alaspäin, silloin terämenee puuhun sisään pölkyn päästä, sekään ei täräytä käsille. Isolla pölkyllä käy samoin, kiila menee puun sisään päädystä, ei sivusta.

60 cm klapit vaativat leveämmän kiilan, mutta oksainen puu tuskin silloinkaan halkeaa. Sitähän voi demonstroida lyömällä halkaisukiilan lekalla pölkyn päähän ja katsoa miten käy.


RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: hoss
Tiistaina 02.11. 2004 klo 09:41:19

Message:
Kuulehan Kirvesmies, eihän täällä oo kukaan uutta yrittänytkään keksiä. Yritetään vaan kopioida parasta mahdollista!
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Kirvesmies
Tiistaina 02.11. 2004 klo 18:52:21

Message:
Emmämitääntierä 01.11. 2004 klo 19:39:23.
tutkija 01.11. 2004 klo 19:49:49

Tämä nyt on kyllä ennennäkemätöntä ympyrän uudelleen keksimistä.
Ovatkohan kaverukset olleet pyöreässä huoneessa tovin liian pitkään? Taputelkaa toisianne selkään niin ettei henki tahdo kulkea uudesta mullistavasta ympyräoivalluksesta.

Tätä rataa, kun jatkatte, keksitte varmaan ennenpitkää myös neliskanttisen traktorin renkaan.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Emmämitääntierä
Tiistaina 02.11. 2004 klo 18:55:15

Message:
Oletkohan sinä, Kirvesmies, jäänyt ympyrään, kun kerran samaa asiaa jatkuvasti jankkaat? Pitäisiköhän sun mennä katkaisuhoitoon?
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Kievasmies
Tiistaina 02.11. 2004 klo 19:39:34

Message:
Kuka tässä jankkaa piirrosten kera? ja päälle päätteeksi arvostellaan asiallista kannanottoa.

Kohta kaverukset väittävät, että kolmikulmanen traktorinrengas on parempi kuin neliskanttinen, koska se klonksahtaa kierroksella vain kolme kertaa neljän sijasta. Jatkakaa vain tätä rataa.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Emmämitääntierä
Tiistaina 02.11. 2004 klo 20:45:43

Message:
"Hoss" kysyi "Jantikalta", millainen tuo Jantikan kirvespyörä on. Minä piirsin kuvan, saadakseni Jantikalta vahvistuksen, olenko ymmärtänyt rakenteen oikein ja että Hosskin olisi helpompi hahmottaa pyörän rakenne. Yksi kuva sanoo enemmän kuin tuhat sanaa. Jantikka sanoi, että hänellä ei ole digikameraa.

Aiemmat kommenttini taas liittyvät kirvespyörän erilaisiin rakennevaihtoehtoihin, niitten hyviin ja huonoihin puoliin.

Oletko Kirvesmies sukua Empiirikolle? Vai oletko peräti itse Empiirikko, vain uudella nimimerkillä? Häntäkin on moitittu inttämisestä. Jos sua häiritsee tämä aihe, älä lue enää tätä viestiketjua.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: tutkija
Tiistaina 02.11. 2004 klo 21:20:10

Message:
Noissa kumitela traktoreissa on kolmion malliset ne "takapyörät"Että nekin on jo keksitty.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Kirvesmies
Tiistaina 02.11. 2004 klo 21:37:10

Message:
Emmämitääntierä
"Minä piirsin kuvan, saadakseni Jantikalta vahvistuksen, olenko ymmärtänyt rakenteen oikein ja että Hosskin olisi helpompi hahmottaa pyörän rakenne."
Näyttää olevan useammalta pyörä hukassa. Onneksi tietämätön vaivaa säästämättä piirtelee ympyröitään. Sillälailla, sanoisi Tarvajärvi.

tutkija,
harmi, että joku on keksinyt ennen sinua kolmikulmasen pyörän. Sinulle jää nyt vain keksittäväksi lisää kolmipyöriä. En epäilä tämän suhteen kykyjäsi.

RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Emmämitääntierä
Tiistaina 02.11. 2004 klo 22:37:48

Message:
Tuon kuvan piirtämiseen ei mennyt kuin pari minuuttia. Se on näitä koulutuksen etuja. Osaa tehdä muutakin, kuin lyödä nauloja seinään.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Kirvesmies
Keskiviikkona 03.11. 2004 klo 17:40:12

Message:
Teeppä tiätämätön kottaraispönttö omasta pääsätsi, jos kykenet, niin osaat antaa arvon käden taidoille. Tietokoneen kanssa räplääminen on suoraviivaista yksinkertaista puuhastelua, toisin on luovuutta ja kekseliäisyyttä vaativa talonrakennus.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Emmämitääntierä
Keskiviikkona 03.11. 2004 klo 18:37:04

Message:
*nauraa kaksinkerroin*

Luovuutta ja kekseliäisyyttä talonrakentamisessa? No nyt selvisi, miksi Suomessa on niin paljon hometaloja. Rakentamisessa käytetään "luovuutta", ei siis välitetä piirustuksista ja määräyksistä. Olen kyllä yhteen "luovaan" putkimieheen törmännyt, joten miksei noita "luovia" kirvesmiehiäkin voi olla....

Taloa en ole tehnyt, mutta koneilleni olen 90 neliön verstaan remontoinut vanhasta hevostallista, ihan omin käsin 13 vuotta sitten, ilman apumiehiä. Työn jäljestä tuli oikein kehuja kunnan rakennustarkastajalta ja palopäälliköltä.

Sopivilla apuvälineillä pystyi kaiken tekemään yksin, vaikka se välillä vähän konstailemista olikin, mutta jos haluaa tehdä hyvää jälkeä, pitää tehdä itse ja mieluummin yksin.

Ja mitä tulee tietokoneen käyttöön, niin omassa toimenkuvassani vasta pitääkin olla luova, kun pitää kokoajan suunnitella jotain uutta. Mulle ei makseta siitä palkkaa, että piirrän saman koneen tai teen saman tietokoneohjelman uudelleen ja uudelleen. Tietokone on vain työväline, mutta tietokoneen käyttäjä tekee työt omassa päässään. Ei tietokone mun puolesta mun töitäni tee.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Laatoittaja
Keskiviikkona 03.11. 2004 klo 20:36:08

Message:
Luovuutta niin.

Oli tänäänkin taas joku kirvesmies käyttänyt luovuutta ja 150*200cm vaatehuone 3.5cm toisesta päästään leveämpi. Lattian laatoituksessa joutuu joka reunalaatan leikkaamaan erikseen. 25 v. vanha talo.
Paras on tähän mennessä ulkoseinä joka oli niin pois vinkkelistä että seinän takana ollut 120 cm kanttiinsa vessa yli 5cm viturallaan. Onneksi siihen tuli matto. Laattapinnasta olisi tullut tosi järkyttävän näköinen.

Rakennustöissä luovuutta tarvitaan siihen että osaa ottaa kaikki huomioon ja ajatella miten asiat hoituvat eteenpäin ja mitä tarvitaan seuraavan työvaiheen onnistumiseksi.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: apupoika
Keskiviikkona 03.11. 2004 klo 21:15:23

Message:
15 vuotta on naapurin unton kirveshalkojalla tehty takkapuut, välillä on lyönyt käsille , kun unto sirklaa urakalla ja meikäpoika halkoo, mutta nyt kun sai vedet silmissä nauraa näille pölkkypäille, niin jaksaa taas seuraavat 15 v. Kiitoksia piristeestä ja hienoista ympyröistä
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: suntio
Keskiviikkona 03.11. 2004 klo 21:48:15

Message:
Mikä ero on kirvesmiehellä ja lääkärillä?Lääkäri peittää virheensä mullalla, kirvesmies listalla.

Mun 17 vuotta vanhaan taloon tehtiin pintaremontti ja kyllä näki, että oli kirvesmies ollut asialla.Listojen alle ne kaikki "luovuudet" oli yritetty piilottaa.Mitä isompi "luovuus", sitä leveämpi lista.

Tapettimieskin valitti, että ennen tapettien liimaamista pitää seinät mitata ristiin ja rastiin (jokaisella työmaalla), että tietää mistä ja miten pitää aloittaa.Mikään seinä ei kuulemma koskaan ole niin tehty, kuin piirustuksissa seisoo.Jos ei mittaisi etukäteen tulisi tuollaisia Laatoittajan kertomia rumia, vinoja saumoja.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Kirvesmies
Torstaina 04.11. 2004 klo 08:16:31

Message:

Meilläpäin on sanotaan, ellei tuosta pojasta muuta tule, tehdään siitä muurari/laatottaja.

Kyllä kirvesmies saa seinät ale millimetrin tarkkuuteen, mutta kuka maksaa tämän saivartelun, ei ainakaan kirvesmies.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Emmämitääntierä
Torstaina 04.11. 2004 klo 11:08:17

Message:
Joudutko sinä maksamaan, että saat kirjoittaa tänne? Mulle tämä ainakin on ihan ilmaista.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Kirvesmies
Torstaina 04.11. 2004 klo 12:24:23

Message:
Emmämitääntierä,
Sinulle tuo kysymuksesi pitäisi selvitä ominkin neuvoin, ellei kysäse kirveeltä neuvoa!

RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Möin ruuvin jo
Torstaina 04.11. 2004 klo 15:18:36

Message:
Keskustelussa oli aluksi hyviä aineksia ja ideoita otettavaksi omalle työmaallekin.
Huonompi homma, että Emmätierä ja Kirvesmies jäivät tuollaseen järjen köyhään looppiin. Tietäs missä ovat niin kävisin auttamassa miehet takas ihmisiksi.

Näin muuten pari päivää sitten sattumalta omatekoisen järeän 3v-sähkömoottorikäyttöisen sirkkeli/hydraulihalkojayhdistelmän. Siinä oli ainesta.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Laatoittaja
Perjantaina 05.11. 2004 klo 21:07:03

Message:
Vahinko vaan että tämäkin keskustelu ajautui sivuraiteelle.

On se mukava kun kirvesmies arvostaa niin kovin meitä muita työn tekijöitä. Olisi varmaan mukava olla töissä samalla työpaikalla. Itse kun joutuu työssään niitä millejä hakemaan niin soisi sen myös niille rungon tekijöille. Se muutaman millin tai sentin heitto vaikuttaa muiden työpanokseen melko vahvasti. Laattamies kun joutuu mittailemaan usean tunnin ajan, vähintään samalla palkalla kun kirvesmies, se ei ole pientä se. Samoin maalari/tapetoijat, kalusteasentajat, kattomiehet yms. Mikään ei vituta niin paljon kun toisten jälkien korjaaminen/peitteleminen.

Sinänsä minulle itselleni näillä ei ole vaikutusta, tuntitöissä kun olen. Työn laadulla on eniten vaikutusta, ei niinkään ajalla.

Rupeaa tuntumaan siltä että samat henkilöt täällä kiistelevät keskenään. Tämä eräs pistää oman kommettinsa väliin, haukkuu vähän muita ja muut tarttuvat syöttiin. Jos kukaan ei ottaisi mitään kantaa, tuskin nämä häiriköt kauaa itsekseen jaksaisivat.

Sitä saa, mitä tilaa. Sen tietää varmasti Kirvesmieskin. Tuskin tämänkään keskustelun aloittanut tätä kuitenkaan tilasi.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Kirvesmies
Lauantaina 06.11. 2004 klo 12:25:58

Message:
Kuka tässä on ensinnä arvostellut toisia?
Tuo ympyrä äijä, mikä lie tietämätön tunari ensimmäisenä, minua soimasi ja siihen yhtyi laatottaja.
Jo nyt on maailma menny mallilleen, kun ensin haukutaa toista ja heti perään parjataan, kun tuo toinen suvaitsee sivaltaa takasin. Käytöstapoja edes huonoja tässä kaipailisin.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: kivimies
Lauantaina 06.11. 2004 klo 14:00:04

Message:
> Kuka tässä on ensinnä arvostellut toisia?

Ensimmäisen arvostelun heitti kirvesmies sanomalla:

> RE: Klapin tekoon
> Lähettäjä: Kirvesmies
> Maanantaina 01.11. 2004 klo 21:23:16

> Message:
> Emmämitääntierä ja tutkija.
> Te olette vähän lapsellisia. Keksiä nyt
> kertaalleen tehtyjä laitteita. Voi teitä poika
> poloisia!"

Tuo on kirvesmiehen ENSIMMÄINEN kommentti tässä viestiketjussa.Eli kuka siis on ensimmäisenä arvostellut toisia?Häh?
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: hoss
Lauantaina 06.11. 2004 klo 14:07:32

Message:
Kirvesmiehen ensimmäinen kommentti tässä haarassa:
"Emmämitääntierä ja tutkija.
Te olette vähän lapsellisia. Keksiä nyt kertaalleen tehtyjä laitteita. Voi teitä poika poloisia!"

Mitä mahdat itselles saada moisesta kommentoinnista? Jos haaran jutut ei sua kiinnosta, voit ka olla lukematta ja antaa meidän muiden rauhassa näyttää tyhmyytemme. Eikös täällä oo tarkoituskin saada tietoa itelle vieraisiin asioihin.
Oma kirveshalkojani on pikku hiljaa valmistumassa, vaikken ole eläissäni moista vehjettä nähnytkään. Kiitos siitä muille täällä kirjoittaneille!
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Kirvesmies
Lauantaina 06.11. 2004 klo 14:49:25

Message:
Tuo ei ollut arvostelu, vaan kannanotto ympyrän uudelleen keksimisen autuudesta. Pahpottelen, että vein poikasten innovaatioriemun kertomalla, että pyörä on jo keksitty!
Tästä suivaantunena tuo tietämätön ympyrä-äijä nauroi kaksinkerroin näkemyksiäni. Eikö tuo sitten ollut pahansuopaista kirjoittelu?
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä:
Lauantaina 06.11. 2004 klo 15:31:10

Message:
< A HREF="http://www.geocities.com/emmamitaantiera/Tera.jpg"< Terä >/A<
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: ompelija
Lauantaina 06.11. 2004 klo 16:17:00

Message:
Täällä ois hamekangasta "Kirvesmiehelle". Rupeaa vittuilemaan asialliseen keskusteluun ja heti perään parkuu porua kun joku sanoo ilkeästi. Aikuinen mies olis jo itekin tajunnut olla hiljaa, mut eipä tuo neiti.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: suntio
Lauantaina 06.11. 2004 klo 17:31:42

Message:
Eihän täällä ympyrää ole keksitty uudestaan, vaan kirveshalkoja, joka ei (toivottavasti) aiheuta fyysisiä vammoja, kuten jotkut toiset vastaavat mallit kuulemma tekevät.Ympyrällä ei puita halota.

Kerro kirvesmies(neiti) osoitteesi, niin minäkin voin lähettää sulle hamekangasta.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Kirvesmies
Lauantaina 06.11. 2004 klo 22:58:40

Message:
No, kylläpä näyttää koko ompeluseura riamastuneen. Kirkkoherran kannanottoa odottelen.

Lähettäjä: Emmämitääntierä
Maanantaina 01.11. 2004 klo 19:39:23

Message:
Toimiikos muuten tämä täällä....?

Eikö tämä ole ympyrän uudelleen keksimistä? eikä halkasukoneen pohdintaa. Eihän tuollainen konkari voi toimia, eihän siinä ole minkäälaista akseliakaan, minkä ympäri tuo levy pyörisi.
Menkää nyt itseenne ja tunustakaa kyseinen esitys pelleilyksi, toisten lukijoiden aliarvioimista.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: kirveellä töitä
Sunnuntaina 07.11. 2004 klo 02:30:59

Message:
Että se kirvesneiti jaksaa jankuttaa. Olis luullut edes karkkipäivän auttaneen. Ei tunnu ainakaan mikään ympyrä toimivan neidin päässä... Turha kai yrittääkään selittää puupäälle, että "Toimiikos muuten tämä täällä....?" -kysymys tuskin tarkoittaa ympyrän toimivuutta maailmankaikkeudessa, vaan kuvan upotusta sivulle html-koodilla. Että joka täällä todistelee omaa tyhmyyttään, ei sitä itse ymmärrä.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Emmämitääntierä
Sunnuntaina 07.11. 2004 klo 05:17:51

Message:
Tulin just baarista kotiin ja... anna mun kaikki kestää... ainavaanko tätä jaksetaan jauhaa...

No, tuo kommenttini:

"Toimiikos muuten tämä täällä....?"

Ei liity mitenkään tuohon pyörään, vaan TÄSMÄLLEEN niin kuin "kirveellä töitä":kin sanoi, eli tarkoitin tuota HTML-koodia, jolla kuvan saa linkitettyä suoraan tänne. En ollut varma toimiiko se täällä sellaisenaan, koska otin tuon Copy-Pastella Huutonetistä ja mietin, että mahtaakohan tuo toimia täällä. En ole moneen vuoteen käyttänyt HTML:ää missään ja se taito on vähän ruosteessa.

"Tutkija" ymmärsi kommenttini hieman toisin, mutta en välittänyt silloin oikaista, mitä tuolla "toimimisella" oikeasti tarkoitin. Asian kannalta sillä ei ollut merkitystä.

Juuri edellisissä "kommenteissa" harjoittelin linkin tekemistä tänne ja tuossa siis kuvan tuomistä tänne.

Ja nyt tämä poika menee nukkumaan....
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Kirvesmies
Sunnuntaina 07.11. 2004 klo 10:19:05

Message:
Tietämättömän viimeinen viesti on tosiaan juovuksissa olevan henkilän sekoilua. Selvittyäsi viinahöyryistäsi, kirjoita mitä tarkoitat, eikä mitä piti tarkoittaman.
Lisäkseni moni muu on ymmärtänyt niin kuin on kirjoitettu, eikä niin kuin olisi pitänyt kirjoituksesta poiketen ymmärtää.

Eli 1.11.2004 viestissäsi et tarkoittanutkaan, että moinen härveli olisi toteutettavissa, vaan harjoittelit viestien lähetelemistä.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: pp
Sunnuntaina 07.11. 2004 klo 12:48:14

Message:
Katotaan vaan,niin varmasti toi palikkapäinen kirvesneiti vastaa tähänkin viestiin ja itkee taas jotain
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Emmämitääntierä
Sunnuntaina 07.11. 2004 klo 14:05:01

Message:
Kirjoituksestani kyllä näkee, että olin suht' selvinpäin kotiin tullessani. Kirjoitusvirheitä taitaa olla tasan 1 kpl, joten eikö tuo jo kerro, missä "kunnossa" tulin kotiin?

(Ja jos jotakuta nyt sattuu kiinnostamaan, miksi avasin netin ravintolasta tullessani, syy on siinä, että saatoin muutamaa tuntia aiemmin tutuksi tulleen tosi kauniin naisen kotiinsa (pienen ylimääräisen kävelylenkin jälkeen). Pussaillessa ja halaillessa meni kuitenkin niin paljon aikaa, että ehdin nettiin vasta n. klo. 5.15, vaikka se ravintola meni kiinni jo klo 3. Avasin netin lähettääkseni hänelle sähköpostilla pienen tervehdyksen. Tekstiviestiä en halunnut lähettää, ettei hän herää puhelimen piipitykseen, jos se sattui olemaan päällä. Tietokone mulla on aina päällä yötä päivää, jos olen paikkakunnalla.)

Montaako olet haastatellut, koska "tiedät", että moni on ymmärtänyt kirjoitukseni väärin tuossa kiistanalaisessa lauseessa? "Tutkija" ymmärsi lauseeni väärin, mutta hän vastasi jo 10 minuutin kuluttua kuvan lisäämisestä, joten hän ei ehkä ehtinyt miettimään tarkemmin tuota lausettani ja sen merkitysvaihtoehtoja. Hän ehkä ensin katsoi kuvaa ja vastasi pikaisesti ja sitten vasta katsoi noita ylempänä olevia HTML-harjoitelmiani, kun yritin saada toimivaa linkkiä aikaan.

Moinen härveli on toteutettavissa, koska sellainen on jo "Jantikalla" käytössä ja samankaltaisia on ollut käytössä kuulemma jo vuosikymmeniä, mm. "RM":n mukaan 40 vuotta ja monelta muulta tuli samanlaista tietoa, myös "tutkijalta". Tuossa 1.11.2004 lähettämässäni viestissä, jossa on kuva ja yksi lause, en ole tekstillä ottanut mitään kantaa tuon kirvespilkkojan toteuttamismahdollisuuksiin, mutta muuten olen ollut sitä mieltä koko ajan, että tuo on mahdollista tehdä (kuten niitä on näköjään jo tehtykin).

Mutta se on kyllä tullut selväksi, että Kirvesmies on joko Empiirikon uusi nimimerkki, tai sitten he ovat hyyyyyvin läheistä sukua. Samanlaista inttämistä selvästä asiasta.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: tutkija
Sunnuntaina 07.11. 2004 klo 14:25:35

Message:
Piirtämisen,valokuvauksen ja kuvienkäsittelyn pitkäaikaisena harrastajana voi vain ihmetellä kuinka täydellinen tuo Emmäämitääntierä kuva on.Siihen ei ole mitään lisäämistä,se on taidetta.Todella hyvä kuva,katsokaa sitä.Sitä mietitty tässä millä ohjelmalla olet tuon tehnyt.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: J
Sunnuntaina 07.11. 2004 klo 14:36:53

Message:
Tässä on muutama kuva "Halko-Heikistä", jossa on just tuo pyörivän kirveenterän idea käytössä. Tehokas on, jos on pari ukkoa hommissa. http://www.sunpoint.net/~maamoottori/tyo.htm
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: tutkija
Sunnuntaina 07.11. 2004 klo 14:37:27

Message:
Olen tallentanut tuon kuvan ja teetän siitä suurennoksen jonka laitan hopeanvärisiin metallisiin kehyksiin.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: tutkija
Sunnuntaina 07.11. 2004 klo 14:46:19

Message:
Aivan samanlainen kone josta kerroin tuolla edellä,mutta yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Emmämitääntierä
Sunnuntaina 07.11. 2004 klo 15:20:24

Message:
Ei tuo mun piirtämä kuva mielestäni taidetta ole mutta... AutoCADillä tuon kuvan tuhersin.

Piirsin ympyrän, jonka pursotin Extrude-käskyllä 50 mm paksuksi. Sitten piirsin kaksi päällekkäin olevaa kolmiota, joitten korkeus on 100 mm ja joista toinen on "yläreunastaan" 40 mm leveä, toinen taitaa olla 30 mm tai olikohan 20 mm. Sitten taas Extrudella annoin pienemmälle kolmiolle paksuudeksi 20 mm ja suuremmalle 10 mm. Ja niin oli 30 mm paksu terä syntynyt. Kuten sanoin, laiskuuttani en ole tuota kirvestä "taivuttanut" pyörän kehälle, vaan tein sen simppelisti kahdesta kolmiosta. Se riitti tähän tarkoitukseen.

Sitten siirsin syntyneen terän pyörän kylkeen kiinni. Shade-käskyllä sain kirveshalkojalle pinnat ja käänsin kuvan sellaiseen kulmaan, että kaikki oleellinen näkyy. Näppikseltä Print Screen ja Pastella kuva PhotoEdiin. PhotoEdissä ikkunavalinnalla rajaus vain oleelliseen, Copy, Paste as new image ja tallennus kiintolevylle, jonka jälkeen siirsin kuvan nettiin. Koko juttuun meni aikaa ehkä 10 minuuttia.

Käytän AutoCADissä mustaa taustaa, koska se kuulemma rasittaa vähemmän silmiä, kuin valkoinen tausta.

Aika huiman näköinen tuo Halko-Heikki. Jos tuo on (maalausta lukuunottamatta) alkuperäisessä kunnossa, niin se on säilynyt tosi hyvin. Vähän raskas siirreltävä vain.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Kirvesmies
Sunnuntaina 07.11. 2004 klo 20:45:02

Message:
Minähän sanoin, että Emmämitääntierä ja tutkija ovat poikasia. Toinen kiinnettelee kirveen ympyräpiirroksia seinilleen ja toinen rehvastelee pussailullaan. Saavutus sinänsä!
Sitten vielä kentaa enemmän kuin puolijuovuksissa käydä kimppuuni asiattomilla kirjoituksillaan. Kumpanenkin ovat yhedssä yllyttäneen tietämättömän ompeluseuraporukan ja haudankaivajan sanailemaan minua vastaan. Kehtaavat vielä arvostella ammattiani, kunnen riemuitse heidän ympyräoivalluksesta. En tarkoittanut olla epäkohtelias, mutta ennen teidän piirroksianne olin nähnyt ympyrän jo vuosikymmeniä sitten.

RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: ee
Sunnuntaina 07.11. 2004 klo 21:07:17

Message:
Voi pientä! Katopas kirvesmies tän ketjun viestit läpi ja laske, kuinka moni on sun kanssa samaa mieltä. Jos kerran kaikki muut, kuin sinä, on väärässä, ei sun varmaankaan kannata tuhlata suurta tietämystäsi tähän palstaan. Luuletko, että joku kaipaa viestejäsi tänne, mitään hyödyllistä kun et ole täällä kirjoittanut.

Turhaan kiusaat itseäsi lukemalla meidän tavallisten tyhmien juttuja. Siirry mieluummin kaltaistesi joukkoon mensan foorumille, missä kaikki tietää ympyrän jo keksityksi. Täällä tuskin kukaan jää sua kaipaamaan.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Kirvesmies
Maanantaina 08.11. 2004 klo 17:55:58

Message:
Emmämitääntierä ja tutkija ovat poikasia ja heitä näyttää kiinnostavan piirustella pyöreitä reikiä. Kunhan varttuvat rippikouluikään niin heitä alkaa kiinnostaa myös soikeat reijät. Toivottavasti parivaljakko ei tämän kirjotuksen johdosta kantele papille ja tämä taas on kimpussani siveettömästä käytöksestäni.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: kivimies
Maanantaina 08.11. 2004 klo 18:07:36

Message:
Koska he ovat REIKIÄ piirrelleet?
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: R.H.
Maanantaina 08.11. 2004 klo 18:36:33

Message:
Tuo J:n linkki on hieno homma.Siinä pärehöylää käyttävä maamoottori on tuttu pikkupoika ajoilta. Olisko ollut "Olumpia" merkkinen.Halko-Heikkiä käyttävää konetta en tunnista.

Mutta neuvokaas viisaammat,kuinka saan nuo videot näkymään.Tulee vain teksti"valitettavasti hakemaanne sivua ei löytynyt Sunpoint.netin palvelimelta".Toivoisin asiallista valistusta.Ei mitään hamekangas tarjouksia.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: kivimies
Maanantaina 08.11. 2004 klo 19:30:25

Message:
Mun kone ei myöskään löydä noita videoita.Videot ovat näköjään joskus olleet osoitteissa:

http://www.sunpoint.net/~kuippari/T1.MOV

ja

http://www.sunpoint.net/~kuippari/T2.MOV

mutta eivät näytä olevan enää. Myöskään osoite:

http://www.sunpoint.net/~kuippari

ei tuota tulosta. Käyttäjä lienee sulkenut osoitteensa.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: RR
Keskiviikkona 10.11. 2004 klo 20:36:14

Message:
http://www.agromaster.fi/superpilke.html
Ootteko kattonu nuita vireoita, aikas toimivan näkönen ja tulee melko säleetöntä klapia?
Kellään käytössä??

RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Terä-Kalle
Tiistaina 16.11. 2004 klo 22:51:50

Message:
Tais olla tuo kirvesmies bussikuski kun jutut loppu ku lakko alko vai siitäkö se alko ja käsi rivassa ja lesti takataskuun ja pyörimään takapihalle lapikasan ympärille.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Emmämitääntierä
Keskiviikkona 17.11. 2004 klo 13:30:21

Message:
Olipa tuo superpilke fiksun oloinen vehje! Videon mukaan vielä nopeakin.

Mulla oli tuo linkki jäänyt huomaamatta.

Googlella haettuna hintatietoa (joku sitä kuitenkin kohta kysyy).

PILKEMASTER TR 3 450,-
PILKEMASTER SM 4 000,-
PILKEMASTER SM/TR 4 350,-
PILKEMASTER PM 4 300,-
PILKEMASTER PM/TR 4 600,-
SUPERPILKE 4 410,-

RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: RR
Keskiviikkona 17.11. 2004 klo 16:29:37

Message:
Eipä tullu kattottua hintoja! Aikas hirviältä tuntuu.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: rape
Torstaina 18.11. 2004 klo 10:35:40

Message:
Kyllä näytti superpilke pätevältä koneelta. Minulla on kimppaosuus saman tehtaan pilkemaster TR-malliin. Se on vm 2002 ja on näköjään tullut nykyiseen malliin joitakin parannuksia. Meidän mallissa kuljetin on hihnavetoinen, uudessa mallissa hydrauliikalla. Samoten katkasuterä pyörii uudessa mallissa hydrauliikalla ja vain katkasussa, meillä koko ajan hihnavedolla. Muuten näyttäis olevan samanlainen peli. Ei voi moittia!

http://www.agromaster.fi/pilkemaster.html
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Rolle
Torstaina 18.11. 2004 klo 10:52:00

Message:
Entäs Palax Combi M?! Onko kokemusta?!


RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Huiska
Torstaina 18.11. 2004 klo 20:02:51

Message:
Kantsii miettiä jotain kimppakonetta, koska lähes kaikilla uusilla yhdistelmäkoneilla (syöttö,katkaisu,kuljetus)saanto on huima,mitä yksikin henkilö pystyy päivässä tekeen. Olen kimppakoneen osakas, koneena on Bilke, aivan mahtava kone. Koneela on vuodesta -99 alkaen pienitty arviolta 500-600 mottia, eikä minkäänlaisia häiriöitä ole ollut. Kaikki osakkaat(4) ovat olleet tyytyväisiä koneeseen.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: rape
Torstaina 18.11. 2004 klo 22:08:44

Message:
(Kimppa)Konetta hankittaessa kannattaa miettiä, minkälaista puuta on käytettävissä klapin tekoon. Tuo superpilke-kone sopii ilmeisesti yhden kerran halkaistavaan n.10-20cm halkaisijaiseen puuhun. Mites sitten jos on pienempää tai sitten isompaa. Pienet...meneekö silpuksi. Isommat....mahtuuko uuniin ja mites ne palaa?
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Kirvesmies
Perjantaina 19.11. 2004 klo 17:58:57

Message:
Aikooko Emmämitääntierä
pussailla viikonvaihteessa, vai pohditko pidemmälle meneviä toimenpiteitä? Varoitan soikianreijän vaaroista. Kokemattomat ovat menettäneet mielenrauhansa ja järkensä kyseisen kapistuksen vuoksi.
RE: Klapin tekoon
Lähettäjä: Emmämitääntierä
Tiistaina 23.11. 2004 klo 17:54:51

Message:
Kyllä tässä on soikiaa reikää tullut jo jyystettyä muutaman kilometrin verran. Sovittiin just', että menen taas torstaina, vaikka hänellä onkin kiireinen viikko, mutta kun kuulemma mieli taas tekee....